Orădenii sunt aşteptaţi, duminică, la Cimitirul Municipal pentru a îngriji mormintele celor dragi. Vizitatorii îşi pot cumpăra flori şi închiria unelte chiar de la intrarea în incintă.

De sufletul răposaţilor...

Conform tradiţiei, Paştele Morţilor se ţine în fiecare an la o săptămână după Învierea Domnului. Dacă iniţial data se referea strict la prima zi de luni de după Duminica Tomii, de-a lungul timpului sărbătorea s-a extins la weekendul care o precede, când aparţinătorii sunt liberi de la muncă şi se pot duce la cimitir.

În unele localităţi, în ziua de duminică, credincioşii ieşiţi de la Liturghie se duc la cimitir cu alimente şi ouă roşii pentru a le oferi săracilor, iar preoţii sfinţesc mormintele proaspăt îngrijite.

Sărbătoarea de Paştele Morţilor, cunoscută şi ca Paştele Blajinilor, reprezintă un prilej cu care familiile se reunesc pentru a se bucura de Lumina Învierii alături de cei răposaţi.

Conform credinţei populare de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile special preparate pentru ei şi date de pomană.

Accesul auto, interzis!

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Domeniului Public, care gestionează cimitirul municipal, de Paştele Morţilor la intrarea principală şi cea dinspre cartierul Europa vor fi amenajate standuri de la care orădenii vor putea cumpăra flori, candele şi lumânări.

La fel, aceştia îşi vor putea închiria pe baza cărţii de identitate sape, greble, lopeţi şi mături pentru îngrijirea mormintelor.

"Duminică vor putea intra în cimitir doar autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor sau cu mobilitate redusă, în baza legitimaţiei care atestă acest fapt, afişată pe parbrizul autovehiculelor", se mai menţionează în comunicat.

Accesul publicului în incinta cimitirului este permis între orele 8 - 20.