Un bărbat de 39 ani din județul Ialomița, fără boli asociate, care a murit în urmă cu două zile, a fost confirmat cu Covid-19 post-mortem. Acest deces și încă două, toate din Ialomița, au fost anunțate sâmbătă seara târziu de autorități și ridică bilanțul total epidemiei de coronavirus în România la 37 de morți. Sâmbătă, 28 martie, a fost ziua în care au fost anunțate cele mai multe decese: 11.

Bărbatul de 39 de ani este cea mai tânără victimă a epidemiei de coronavirus din România și, în plus, nu avea nici comorbidități. 

Celelalte două victime din Ialomița care au murit la domiciliu erau persoane mai în vârstă, dar nu călătoriseră și nici intraseră în contact cu niciun caz confirmat cu coronavirus, precizează Grupul pentru Comunicare Strategică. 

Anterior, în cursul zilei, autoritățile anunțaseră încă opt decese ale unor persoane confirmate cu Covid-19.

România are deja peste 1.500 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 , iar în condiţiile în care zilnic apar cel puţin 200 de cazuri, intrarea în scenariul 4 al pandemiei, cu peste 2.000 de îmbolnăviri, e o chestiune de zile.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la Digi 24, că vârful epidemiei în România ar putea fi la jumătatea lunii aprilie. În punctul culminant al epidemiei, potrivit estimărilor ministrului, este posibil ca România să aibă în jur de 10.000 de cazuri de infectare cu Covid-19. Ministrul a subliniat însă că numărul cazurilor poate varia și în funcție de respectarea, în continuare, a măsurilor restrictive.

În scenariul 4, ministrul sănătății a mai spus că pacienții cu simptome ușoare și medii vor fi tratați la domiciliu, pentru ca sistemul medical să poată face față situației. În acest context, Tătaru a spus că luni se va decide dacă vor fi impuse noi restricții.

”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri , ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și la Realitatea Plus.