Atacul revendicat de talibani care a avut loc luni spre marți noapte, nu ar fi vizat Ambasada României cum se credea inițial, ci cartierul Green Village, unde era bazată misiunea diplomatică a României, precum şi alte ambasade şi ONG-uri internaţionale.

Până în prezent, s-au înregistrat 16 morți și peste 120 de răniți. După cum se ştie, un român în vârstă de 43 de ani, care făcea parte din structura de securitate a Ambasadei, a murit în urma atacului, iar un altul a fost grav rănit. 

Numai ruine

Potrivit site-ului de ştiri Libertatea.ro, ambasada României este situată în Cartierul Verde din Kabul, unul dintre cele mai securizate locuri din capitala Afganistanului.

Acolo locuiesc zeci de diplomaţi străini din ţările care fac parte din NATO şi activează mai multe ambasade, organizaţii internaţionale şi ONG-uri. Sursa citată mai scrie că atacul nu a vizat Ambasada României în mod particular, ci întregul cartier de străini.

Numărul victimelor a ajuns la 16 morţi şi peste 120 de răniţi, dintre care cei mai mulţi sunt civili.

Cei cinci atacatori au plănuit în amănunt asediul, scrie Digi24.ro. Un tractor plin cu zece tone de expozibil a fost detonat în jurul orei 22 ora României, în apropierea zidurilor care împrejmuiau locaţia după care indivizi înarmaţi au pătruns în complex şi au deschis focul la întâmplare. Explozia a format un crater adânc de trei metri.

Atacul revendicat de talibani a durat timp de mai multe ore în noaptea de luni spre marţi, timp în care agenţii de securitate s-au luptat cu teroriştii.

Talibanii erau bine înarmaţi, cu grenade, mitraliere şi alte arme dar şi cu veste antiglonţ, mai scrie Digi24.ro.

Starea românilor

În momentul atacului în ambasada României se aflau 12 diplomaţi, dintre care unul a murit şi un altul a fost rănit. Acesta făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi şi-a sacrificat viaţa "pentru a-i salva pe alţii", după cum transmitea marţi seara ministrul Afacerilor de Externe, Ramona Bădescu.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat miercuri după-amiaza că îl va decora post-mortem pe diplomatul mort în Afganistan. ”În semn de recunoștință și apreciere pentru diplomatul român ucis la Kabul, îl decorez post-mortem”, a spus președintele. În cadrul aceleiași ieșiri publice, președintele i-a transmis multă sănătate românului care a fost rănit în același atentat. 

Ministerul Afacerilor de Externe nu a publicat, miercuri, până la publicarea acestei ştiri, detalii suplimentare despre diplomat, despre care se ştie doar că avea 43 de ani. Românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate. Toţi românii rămaşi în viaţă au fost transferaţi la o bază NATO.

"Toţi oamenii vor fi aduşi în ţară în momentul în care reuşim să stabilizam situaţia, va trebui să refacem sediul misiunii pentru a trimite o nouă echipă într-un climat de securitate", declară Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.

Cartierul ţintă

Green Village din Kabul a mai fost atacat şi în trecut de talibani, cel mai recent în luna ianuarie, tot cu o maşină capcană.

Presa centrală mai scrie că atacul din noaptea de luni spre marţi a fost comis în contextul în care emisarul american Zalmay Khalilzad se află la Kabul pentru a discuta cu responsabilii afgani despre proiectul de acord de pace între americani şi talibani.

Nouă foşti ambasadori americani l-au avertizat pe preşedintele Donald Trump asupra faptului că Afganistanul se va cufunda într-un război civil total dacă decide retragerea forţelor americane înainte ca guvernul de la Kabul şi talibanii să ajungă la un acord de pace, scrie Reuters.