De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România susţine că, într-o "civilizaţie democratică, occidentală" nu îşi au locul "ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România".

La jumătatea lunii aprilie, jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că a fost ameninţată cu moartea, printr-un mesaj despre care s-a aflat mai târziu că fusese trimis tocmai de un ofiţer de poliţie de la Academia "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti. Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 au declinat în favoarea DNA dosarul cu privire la aceste ameninţări.

SUA: Poveştile "deloc măgulitoare" sunt vitale în democraţie

"Astăzi îi onorăm pe numeroşii jurnalişti şi membri ai presei care şi-au dedicat vieţile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenţei şi răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul intr-o civilizaţie democratică, occidentală. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România", a transmis Ambasada SUA în România, potrivit agerpres.ro.

Reprezentanţa SUA la Bucureşti mai subliniază că "instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public" şi că "stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere".

Ambasada SUA reaminteşte de angajamentul său de a sprijini presa liberă din România şi solidaritatea cu "reporterii români responsabili şi curajoşi".

"De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure", evidenţiază Ambasada SUA la Bucureşti.

În România, 50.000 de jurnalişti

Uniunea Europeană număra în anul 2018 aproximativ 433.000 de jurnalişti, echivalentul a 0,2% din totalul forţei de muncă în UE, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat. Suedia şi Croaţia sunt statele cu cea mai mare pondere a jurnaliştilor (0,4% din totalul forţei de muncă ocupate).

România, Italia, Lituania şi Slovacia sunt în contrast cu acestea, având cea mai mică pondere a jurnaliştilor (0,1% din totalul forţei de muncă ocupate). Datele Eurostat, citate de Agerpres, arată că în România în 2018 activau aproximativ 50.000 de jurnalişti, scrie ziare.com.

Organizaţia naţională a jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media din România, MediaSind, a transmis, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, un comunicat în care subliniază că "jurnaliştii au nevoie de sprijinul cetăţenilor", care "pot limita, prin diverse acţiuni de protest, măsurile Puterii politice de restrangere a libertăţii de exprimare".

"Cetaţenii trebuie să înţeleagă că jurnalismul este un bun public, că este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. De aceea, ei trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul ce face cu banii noştri? În ce condiţii sunt cheltuiţi banii pentru insituţiile mass-media publice? Un deziderat major al oricărei societăţi democratice este ca mass-media să nu fie controlată de Guvern şi să nu fie manipulată de politicieni. Aceste lucruri se pot întâmpla doar atunci când cetăţenii conştientizează că mass-media este a lor, pentru că plătesc pentru ea", au mai precizat reprezentanţii MediaSind în comunicatul publicat pe site-ul organizaţiei.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu doi ani înainte, la Conferinţa Generală UNESCO s-a adoptat o rezoluţie privind "Promovarea libertăţii presei în lume" care recunoştea că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice".