Noi declaraţii ale preşedintelui Societăţii de Microbiologie Alexandru Rafila, care spune că numărul cazurilor de coronavirus în România va depăşi pragul de 2.000, de la care se va intra în scenariul 4 al pandemiei, cel mai probabil luni. Astfel, autorităţile trebuie să fie pregătite pentru ca pacienţii cu forme uşoare ale bolii să poată fi trataţi acasă, după cum anunţă HotNews.ro.

"Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să limtăm transmiterea acestei boli. Cazurile noi care apar sunt într-un trend aşteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depăşirea acelei cifre de 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. S-ar putea întâmpla şi marţi, dar cred că mai probabil mâine. Este o situaţie pentru care trebuie să fim pregătiţi ca spitalele să trateze pacienţii cu forme mai grave şi să ne gândim să tratăm acasă pacienţii cu forme uşoare", a spus Rafila la Digi24.

Legat de tratarea pacienţilor cu forme uşoare, în afara spitalelor, acesta a precizat că ei vor fi supravegheaţi medical şi a precizat totodată că 80% dintre pacienţii infectaţi cu coronavirus au forme uşoare sau medii, doar 20% au forme mai grave sau critice.

În legătură cu vârful pandemiei în România, şeful Societăţii de Microbiologie a spus că este aşteptat la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. "Cred că atunci vom ajunge la 10.000 de cazuri, dar importantă este şi structura pe grupe de vârstă şi pe patologie. Trebuie să protejam vârstnicii şi pe cei cu boli cronice sa nu se îmbolnăvească, dublat de asigurarea capacităţii spitalelor şi de găsirea unei soluţii de tratare a pacienţilor în afara spitalelor", a adăugat Rafila, amintind şi că cele mai vulnerabile persaone sunt cele cu boli cardio-vasculare, cu diabet insulino-dependent sau cu afecţiuni pulmonare cronice.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat şi el că cel mai probabil la începutul săptămânii următoare vom trece la scenariul 4, adăugând că luni se va decide dacă vor fi impuse noi restricţii pentru populaţie.

De altfel, Digi24 arată că autorităţile se pregătesc să emită un nou ordin militar, al patrulea care va fi dat în contextul pandemiei de coronavirus.

După cum BIHOREANUL a mai scris, nu mai puțin de 308 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România.  Este cel mai mare număr de cazuri înregistrat într-o zi de la apariția COVID-19 în țara noastră.

Deocamdată, pe teritoriul țării noastre au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre cele 1.760 de persoane confirmate pozitiv, 169 au fost declarate vindecate și externate - 55 la Timișoara, 79 la București, 17 la Iași, 7 la Craiova, 9 la Constanța și 2 la Cluj.

Până acum, 40 de persoane au murit, cea mai tânără fiind o femeie de 27 de ani, care avea și diabet.