Cel puţin 168 de persoane au murit, iar alte 745 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică zone de coastă din Indonezia. De asemenea, sute de clădiri au fost distruse de valul uriaş.

"Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute", a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho, citat de Digi24.ro.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Dezastrul a fost produs de vulcanul Krakatoa, care a erupt şi a provocat tsunamiul în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK) susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27 (ora 1.30, ora României). "În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, South Lampung şi Serang, printre zonele afectate numărându-se şi staţiunea Tanjung Lesung, situată în Java. Strâmtoarea Sunda, situată între insulele Java şi Sumatra, conectează Marea Java şi Oceanul Indian.

Autorităţile au avertizat locuitorii să se îndepărteze de zona de coastă, deoarece este posibil să se producă un al doilea tsunami. Tsunami-ul s-a produs sâmbătă, la ora locală 21:30 (duminică, 1:30, ora României).

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami.

Digi24.ro mai notează că Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică. Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

În 2004, în a doua zi de Crăciun un cutremur de magnitudine 9,3 a avut loc în nordul Insulei Sumatra și a provocat o serie de valuri uriaşe care au omorât peste 220.000 de persoane în Asia şi Africa.