Într-un mic sat din Bihor se organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment cu "vedete" savuroase. Nu e vorba despre cântăreţi sau dansatori, ci despre plăcintele specifice zonei, care, mărturisesc cei care le-au încercat, sunt delicioase.  

Festivalul Plăcintelor va avea loc duminică, 13 octombrie, în Briheni, iar localnicii şi oaspeţii vor fi aşteptaţi cu o mulţime de bunătăţi pe care le vor putea "testa" gratuit.

Ţinutul plăcintelor

Călin Pădurean, preot BriheniFestivalul Plăcintelor este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor în colaborare cu Biserica Ortodoxă din Briheni (comuna Lunca). De altfel, iniţiativa organizării evenimentului i-a aparţinut, cu trei ani în urmă, chiar tânărului preot din sat, Călin Pădurean (foto). "Am vrut un eveniment pentru oamenii satului, un motiv în plus pentru copii şi nepoţi să vină acasă de prin Oradea, Cluj, Timişoara...", spune parohul satului cu circa 200 de locuitori.

Plăcintele au fost alese drept vedetele festivalului pentru că femeile din Briheni şi din satele apropiate au un stil aparte de a le pregăti, sub forma unor "întorsuri", cum le zic sătenii, adică aluat umplut cu brânză şi cartofi, varză, mere sau ludaie (dovleac), şi rulat, iar apoi copt în vetre tradiţionale. Tot în Briheni se fac şi "plăcintele pe lopată", tot la cuptor, dar acestea sunt întinse şi pot fi umplute cu prune, mere, brânză dulce şi chiar cu cartofi. La fel ca-n alte părţi ale judeţului, şi aici se gătesc aşa numitele "vărzare", făcute în cuptor şi umplute cu un amestec de brânză, lobodă, spanac şi ceapă.

"Plăcintele nu lipsesc de la niciun eveniment din sat, aşadar am considerat că despre ele ar trebui să fie festivalul", spune şi preoteasa Andreea Pădurean.

Ediţie bogată

„întorsuri” BrieniPrimele două ediţii au avut mare succes, festivalul fiind căutat nu doar de localnici, ci şi de oaspeţi din Ştei, Beiuş şi Oradea. Anul trecut, 27 de femei din Briheni şi din alte sate învecinate au gătit tot soiul de plăcinte, fie că au fost "întorsuri" (foto), făcute "pe lopată", "vărzare" sau chiar plăcinte obişnuite, în tigaie. Gătite în stil tradiţional, au trecut toate!

Şi anul acesta, organizatorii se aşteaptă ca bucătăresele să fie în număr cel puţin atât de mare. Pentru ediţia de acum, care va avea loc duminică, un orădean care s-a ospătat anul trecut la Briheni l-a anunţat pe preotul din sat că donează 50 de kilograme de făină, un mic ajutor pentru bucătărese.

Oaspeţii sunt aşteptaţi începând cu ora 13 la căminul cultural din sat, când vor putea începe degustarea delicateselor. În plus, într-o gospodărie din apropiere, curioşii vor putea descoperi cum se pregătesc faimoasele "întorsuri" şi cum se coc într-un cuptor tradiţional.

Festival cu tradiţii

În jurul căminului, organizatorii pregătesc ateliere de decoraţiuni şi un atelier mobil de fierărie, al lui Marius Moanea, care le-a arătat şi în alţi ani participanţilor cum se fac potcoavele şi cum se repară topoarele.

Pe o scenă rustică, din lemn, vor urca elevii şcolii din sat, urmaţi de mai mulţi interpreţi de muzică populară şi de ansambluri folclorice. În programul pregătit de CJCPCT Bihor au fost incluse recitalurile date de Elena Şerb, Daniela Rade, Surorile Tomele, Andrei Corb şi Teodor Dăscăleanu, acesta din urmă fiind chiar din Briheni.

De asemenea, la festival vor prezenta tradiţii româneşti ansamblurile "Zestrea Buduresii", "Datina - Dubaşii" din Hotar, "Crisia" din Cociuba Mare, "Dansatorii din Botean" şi "Codrenii Bihorului" din Roşia. Din judeţul Arad, a cărui graniţă se află în apropierea satului Briheni, vor veni Fraţii Ţica. Spectacolele vor începe în jurul orei 14 şi vor ţine câteva ore bune.

Pe participanţi îi aşteaptă, deci, o după amiază pigmentată cu muzică, dar mai ales cu gusturi tradiţionale. Pentru care, se jură unii, merită să conduci chiar şi 90 de kilometri, cât sunt din Oradea până la Briheni...