Anii petrecuţi alături de un animal de companie sunt, pentru cei mai mulţi dintre stăpânii lor, de neînlocuit.

Îngrijiţi şi iubiţi ca veritabili membri ai familiei, căţeii şi pisicile îşi răsplătesc proprietarii cu clipe de veselie şi loialitate, câştigându-şi dreptul de a fi omagiaţi şi după moarte. Doi tineri s-au gândit să răspundă acestei nevoi, astfel că vor deschide primul cimitir de animale din judeţ, care va fi amenajat în apropiere de Oradea.

Ca un copil 

Proprietar al unui salon de coafură canină (Tom-Tom Grooming) unde el însuşi lucrează, Alex Mada vede în fiecare zi numeroşi orădeni devotaţi animalelor lor de companie. "Cu precădere, clienţii mei sunt căţei, dar vin şi pisici. Am avut chiar şi un iepuraş", spune tânărul. Se bucură să vadă că orădenii sunt interesaţi nu doar de aspectul necuvântătoarelor, ci şi de confortul lor, pentru că adesea blana crescută poate fi o povară.

Alex ştie ce înseamnă să iubeşti un patruped. El şi prietena lui, Adina (foto), au un bichon de 10 ani, Tommy, care îi însoţeşte aproape peste tot. "Este ca un copil al nostru", spune tânărul. Nici nu vrea să se gândească la momentul în care va fi nevoit să se despartă de micuţul blănos...

Parcul animăluţelor

Clienţii din salon îi spun adesea că oraşul are nevoie de un cimitir dedicat necuvântătoarelor, unde stăpânii lor să le poată înhuma. Dacă nu stau la curte, orădenii pot cel mult să apeleze la servicii de incinerare a cadavrelor de animale. 

Tocmai de aceea, Alex şi Adina au decis să amenajeze pe un teren de 3.200 mp pe care îl au în satul Calea Mare, din comuna Lăzăreni, primul cimitir de animale din Bihor, care va fi şi printre puţinele din ţară. Fiecare loc de veci va fi concesionat, iar contractorul îl va putea amenaja după bunul plac. "L-am gândit ca pe un parc, nu un loc sobru. Acel animal ţi-a oferit multă veselie şi aşa vreau să fie şi aici", zice Alex. 

Deocamdată, tinerii aşteaptă autorizaţiile necesare şi, de îndată ce le vor obţine, vor deschide cimitirul. Nu s-au decis încă asupra costurilor, dar spun că vor să le menţină la un nivel cât mai scăzut, pentru ca toţi stăpânii de animale să-şi permită un omagiu pentru necuvântătoarele care şi-au petrecut viaţa alături de ei...