Toamna Orădeană 2013 se încheie cu un val de evenimente programate pe sfârşitul acestei săptămâni. Viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, alături de mai mulţi invitaţi, le-au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă.

900 de ani de istorie

Pe 10 şi 11 octombrie, Primăria a programat a programat simpozionul ştiinţific intitulat "900 de ani de devenire istorică". "Am considerat necesară organizarea unei astfel de manifestări pentru a prezenta crâmpeie din cele nouă secole de existenţă a Oradiei", a declarat istoricul Dumitru Noane, responsabil de organizarea evenimentului.

Simpozionul va fi deschis pe 10 octombrie, de la ora 10.30, în Sala Mare a Primăriei, cu mai multe discursuri urmate de trei comunicări ştiinţifice susţinute de academicianul Nicolae Edroiu de la Institutul de Istorie din Cluj, conf. univ. dr. Şerban Turcuş de la Universitatea Babeş Bolyai şi arhitectul Sergiu Nistor din Bucureşti, preşedintele ICOMOS România, organizaţia UNESCO care se ocupă de probleme arheologice şi de conservare a monumentelor.

În plus, vor prezenta lucrări şi Doru Marta, de la Muzeul Ţării Crişurilor, despre Cetatea Oradea şi Mircea Paşca, pe tema "Un ghid de arhitectură orădeană". Simpozionul va continua de la ora 16, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr pe două secţiuni: arhitectură şi istorie (partea I). Evenimentul va continua şi în 11 octombrie cu partea a doua a secţiunii dedicate istoriei oraşului şi cu una dedicată arhitecturii orădene.

Folclor cu cerere

La sfârşitul săptămânii, între 11 şi 13 octombrie, cei mici sunt invitaţi la Orăşelul Copiilor unde va avea loc "Festivalul Copiilor", un eveniment care cuprinde spectacole de muzică folclorică, de magie, spectacole de teatru, concursuri de creaţie dar şi un Festival al Plăcintelor. "Copiii vor învăţa să le gătească, va fi ceva deosebit", a precizat Ovidiu Mureşan. În schimb, iubitorii de folcor vor putea vedea, vineri, 11 octombrie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor un spectacol cu invitaţi de marcă.

Pe scenă vor urca aşadar Dumitru Fărcaş, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Sava Negrean Brudaşcu, concertul fiind prezentat tot de un interpret celebru, Aurel Tămaş. "Spectacolul va dura circa trei ore, iar cererea a fost mult peste cele 700 de locuri ale CCS. Aşadar, împreună cu firma care ne asigură serviciile de sonorizare şi cu partenerii de la Digi, vom amplasa în faţa sălii un ecran mare pe care concertul va fi transmis live", a precizat Mureşan.

Torţe şi artificii

Pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, evenimentele vor începe, ca în fiecare an, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, de la ora 11, urmată de o demonstraţie de tir cu arcul medieval în faţa Primăriei. Alaiul se va deplasa apoi în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Român, unde sunt programate un ceremonial militar şi unul religios dedicat zilei de 12 octombrie şi un recital al corului Traian Moşoiu. Ca de obicei, militarii Garnizoanei Oradea şi oficialităţile se vor deplasa apoi pentru depunerea de coroane şi la Casa Memorială Aurel Lazăr şi, mai apoi, la statuia acestuia, evenimentele încheindu-se în jurul orei 15.

În aceeaşi zi, la ora 19.30, trei dispozitive de soldaţi ai Garnizoanei vor participa la tradiţionala retragere cu torţe, care va porni din Parcul Traian, va ajunge în zona Podului Dacia, alaiul trecând apoi prin sensul giratoriu şi ajungând în Parcul 1 Decembrie, unde se va intona imnul naţional iar soldaţii vor da onorul.

Între timp, începând cu ora 18, pe scena care va fi amplasată în parc vor cânta mai mulţi artişti locali şi invitaţi. Este vorba de AnySound, Magneton, Nagy Fero şi Beatrice, Sherby, CRBL şi Smiley, focurile de artificii dedicate sărbătorii oraşului fiind programate în jurul orei 22.40. Duminică, în ultima zi a Toamnei Orădene, recitalurile vor începe la ora 19 cu trupa Electric Fence, urmată de Cargo şi Direcţia 5.

Tosca la Oradea

Unul dintre cele mai importante evenimente ale festivalului va fi spectacolul de operă "Tosca" de Giacomo Puccini, care nu s-a mai văzut la Oradea din 1986, când a fost adus de Opera din Cluj, iar înainte de asta din 1923 când a fost realizat chiar de Compania locală de Operă de la acea vreme. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia Opera Per Sempre şi îi are în prim plan pe soprana orădeană Florina Mariş Hinsu şi pe baritonul Alfio Grasso.

"Sunt foarte încântată că am reuşit să organizăm prin Primăria Oradea un spectacol de mare ţinută, iar orădenii mă vor putea vedea şi în ipostaza de cântăreaţă de operă", a spus în conferinţa de presă Florina Mariş Hinsu, care s-a pregătit pentru rolul Tosca în Statele Unite. Opera Tosca este regizată de Horia Balint, iar dirijor este Cristian Sandu, de la Opera din Cluj. De asemenea, în spectacol vor apărea şi invitaţi din Japonia, Italia şi Spania, dar şi trei studenţi de la Facultatea de Muzică din Oradea. Spectacolul va avea loc duminică, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, iar biletele, care au costat 20, 30 şi 50 de lei, în funcţie de loc, s-au epuizat marţi.