Câteva zeci de orădeni s-au strâns, marţi seara, în Piaţa Unirii, la fel ca în alte oraşe din ţară, pentru a-şi exprima revolta faţă de adoptarea de către Guvern, pe ascuns, a proiectelor de acte normative care graţiază unele pedepse penale şi dezincriminează infracţiuni ce vizează clasa politică.

Protestatarii, majoritatea tineri, au început să sosească în jurul orei 23, fiind urmăriţi îndeaproape de un echipaj al Poliţiei şi de jandarmi.

Ei îndeamnă orădenii la mobilizare, scandând sloganuri precum “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, “Hoţii”, “Ultima soluţie, încă o revoluţie”, “DNA să vină să vă ia!”, “ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”.

Oamenii poartă cu ei inclusiv coli A4 printate cu mesaje anti-guvernamentale şi steaguri tricolore. Unii dintre şoferii care trec prin piaţa centrală claxonează în semn de solidaritate.

Protestul este paşnic, manifestanţii mărginindu-se să strige sloganuri anti-PSD şi antiguvernamentale, respectiv să comenteze între ei cu privire la tupeul „Guvernului de hoţi”.

Pe măsură ce ştirile despre protestele din toata ţara s-au înmulţit, în Piaţa Unirii au venit tot mai mulţi protestatari. La ora 24:00, numărul acestora depăşea 100. Oamenii comentează între ei informaţiile despre mitingurile din celelalte oraşe, pe care le citesc pe telefoanele mobile.

Unii participanţi sunt nemulţumiţi cu privire la faptul că, spre deosebire de alte oraşe, Oradea pare mult mai inertă. "Hai măi copii, asta e toată Oradea? Nu mai aveţi amici?”, i-a îndemnat pe tineri o pensionară prezentă la protest.

Protestatarii orădeni au adăugat la seria de scandării şi “Jos guvernul mafiot”, şi “Anticipate”, ultima cu trimitere la dorinţa de a se organiza noi alegeri parlamentare.

În jurul orei 00.15, cei circa 200 de protestatari au pornit în marş spre sediul PSD Bihor, din Piaţa 1 Decembrie. Ajunşi acolo, au început să huiduie şi să scandeze "Bolşevicii", „Oradea nu se vinde, Dragnea, ține minte!”, "Afară, PSD din ţară!" și „La închisoare, nu la guvernare”.

Spre deosebire de protestul autorizat de duminică, de data aceasta manifestanţii nu au mai ocupat carosabilul, scandând de pe cealaltă parte a drumului.

După ora 00:30, protestatarii s-au întors, în marş, în Piaţa Unirii. Numărul a crescut la circa 300. Se scandează aceleaşi sloganuri anti-guvernamentale, la care s-a adăugat tot mai des îndemnul adresat concitadinilor: „Oradea, trezeşte-te!”.

Tinerii încearcă să învingă frigul cântând "Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu scăpăm de hoţi toată ţara noastră!". Se mai scandează: "DNA, luptă, DNA!", "Păcat, păcat, de sângele vărsat".

La „spartul târgului”, în Piaţa Unirii a apărut un grup de tineri protestatari veniţi de la Beiuş, înarmaţi cu cartoane pe care au început să scrie mesaje gen „Fără PSD” şi altele. Ei s-au declarat decişi să rămână la Oradea şi în zilele următoare, pentru a protesta.

După ora 1, mulţimea s-a dispersat, protestatarii retrăgându-se pe rând spre case, nu înainte de a-şi da totuşi întâlnire pe a doua zi, mieruri, la ora 18. „Oradea, te iubim. Hai şi mâine să venim”, a fost ultimul slogan al serii. În restul ţării, protestele continuă, sfidând ora târzie şi temperatura de afară...