Filmul documentar "Ultima prescură. Paştele la români", realizat de orădeanul Tudor Chirilă pentru Televiziunea Română într-un cătun din Bihor, va fi redifuzat duminică, în ziua de Paşte, de la ora 19:00, pe TVR Cultural.

Documentarul făcut în 2010 a fost filmat într-un cătun din satul Bălnaca-Groşi, comuna Şuncuiuş, şi o are în centru pe nana Veronică, o octogenară care prezintă obiceiurile pascale ale locului.

Nana Veronică îşi prezintă gospodăria din Vizurişti, denumirea populară a cătunului izolat din Bihor, însă toată acţiunea se învârte în jurul pâinii liturgice, adică a prescurii: de la cernutul făinii, până la pregătitul cuptorului şi coacerea pâinii.

„Acuma fac pentru dumitale, ca să mă filmezi cu ea. Ultima!”, a spus nana, în timpul filmului, despre prescura pe care o pregăteşte de când era copilă.

"Păstrătoare a tradiţiilor arhaice, femeia de mult văduvă era cea care a făcut prescura pentru biserica din satul Bălnaca. A făcut asta vreo două decenii la rând. Acum, lipsită de puteri, nu se mai încumetă. Totuşi, pentru camera de filmare, va mai face o dată acest lucru. Dar, în ceea ce o priveşte, va fi cu siguranţă «ultima prescură».

Profitând de ocazia înregistrării ritualului mistic al coacerii prescurilor şi paştilor pentru sărbătoarea Învierii Domnului, autorul documentarului, Tudor Chirilă, investighează în amănunt în Ultima prescură întreg universul cotidian al bătrânei, alcătuind un tablou al vieţii solitare a acesteia. Viaţa este mânată de un singur imbold major: credinţa. Ideea filmului este axată pe dispariţia dintre noi a ultimilor păstrători ai valorilor ancestrale ale poporului român, prins în iureşul dement al globalizării", este descris filmul lui Chirilă pe site-ul Filmedocumentare.com

Documentarul din 2010, produs de TVR şi Asociaţia Culturală ECOART din Oradea, a fost distins cu o menţiune la categoria documentar de lungmetraj în acelaşi an de către Uniunea Cineaştilor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!