Femeia de 45 de ani a intrat în moarte cerebrală şi şansele să-şi revină erau nule. Soţul şi-a dat seama, însă, că moartea ei ar putea salva mai mulţi oameni, aşa că, la rugămintea medicilor de la Spitalul Judeţean, şi-a dat acceptul pentru prelevarea de organe.

Undeva în ţară, trei bolnavi de pe listele de aşteptare pentru transplanturi sperau într-o minune. Unul din cei pentru care ea s-a produs este Dan Pârvu, autorul coloanei sonore a filmului recent premiat cu Emmy, "Lumea văzută de Ion B.", şi care de 26 de ani duce o boală grea, care i-a măcinat rinichii. Lui i-a dat orădeanca un Crăciun plin de speranţă, medicii din Oradea şi Cluj, care au realizat transplantul, fiind uimiţi să vadă cum un rinichi prelevat de la ea s-a potrivit perfect bărbatului. În premieră pentru medicina din România, ţesuturile celor două persoane au fost compatibile 100%, ca şi cum ar fi fost gemeni, deşi nu s-au cunoscut niciodată. Se-ntâmplă doar o dată la 16 milioane de cazuri!

Dincolo de aceasta, BIHOREANUL vă prezintă drama pe care a trăit-o femeia, despre care toţi cei care-au cunoscut-o spun că era o fiinţă cu totul specială.

Lovită din senin

07 Petri Ladislau.jpgPe 9 decembrie, Ana Petri a ieşit mai repede de la croitoria unde lucra pentru a-şi duce mama la un control medical. "Am vorbit cu ea la telefon, mi-a spus că o duce pe soacră la un control, fiindcă nu mai putea vorbi şi nu-şi controla muşchii. Seara s-au întors împreună acasă, apoi soţia a mers să cumpere medicamente. Când a revenit, s-a întins un pic pe pat, pentru că o durea capul violent şi îi era greaţă", povesteşte soţul femeii, Ladislau Petri.

După câteva minute, stând în bucătărie cu fetiţa lor, botezată Anna, Ladislau şi-a auzit soţia păşind cu greu pe hol. "Îi tremura piciorul drept şi am sărit s-o prind", îşi aminteşte bărbatul cu lacrimi în ochi. Imediat, femeii a început să-i tremure şi mâna dreaptă şi a leşinat. "Am chemat SMURD-ul, care a venit imediat, dar pe când am ajuns la Spitalul Judeţean era deja în comă profundă cu hemoragie cerebrală". Medicii i-au spus că soţia lui era într-o stare foarte gravă. "Mi-au spus că e nevoie de un miracol".

Dublă dramă

Drama familiei a fost cu atât mai mare cu cât, după ce femeia a ajuns pe patul de spital, s-a agravat şi boala mamei ei, care a făcut şi ea un accident vascular cerebral, fiind internată la Spitalul de Neuropsihiatrie.

În acelaşi timp, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, Ana se lupta cu moartea. După şase zile, marţea trecută, medicii nu i-au mai dat nicio şansă şi au declarat-o în stare de moarte cerebrală. "Mi-au spus că a avut o malformaţie pe una din arterele creierului, care a cauzat o hemoragie internă puternică. Noi nu ştiam, pentru că Ana părea sănătoasă, în tinereţe jucase mult ping-pong, şi nu avea dureri de cap decât rar, ca toţi oamenii", povesteşte Ladislau. "Medicii mi-au spus că din cauza malformaţiei, hemoragia se putea întâmpla şi acum 10 ani sau peste 10 ani", adaugă el.

După declararea morţii cerebrale a soţiei, Ladislau a fost întrebat de conducerea spitalului dacă e de acord să-i doneze o parte din organe. "Am vorbit cu doamna doctor Carmen Pantiş şi am semnat imediat. Toată viaţa, Anei i-a plăcut să ajute, cu orice putea. Pe colege, pe vecine, pe oricine. Am hotărât să mai fie de ajutor, pentru ultima oară", spune cu lacrimi în ochi soţul acum văduv. "Oricum, sufletul ei e altceva decât materie. Precis din cer se bucură că am procedat aşa".

Le-a dat viaţă

Medicii orădeni au trecut la recoltarea ficatului, trimis pentru un transplant la Bucureşti, şi a rinichilor, care au ajuns la Cluj. Unul dintre rinichi i-a fost transplantat compozitorului Dan Pârvu, în vârstă de 42 de ani, cel care a creat coloana sonoră a filmului "Lumea văzută de Ion B.", premiat anul acesta cu Emmy. Artistul avea un rinichi transplantat de la mama sa în urmă cu 12 ani, dar îi era urgent un nou transplant, pentru a nu fi trecut pe dializă.

Corpul primitorului s-a dovedit a accepta total rinichiul primit. "Acest tip de transplant este o premieră atât în Oradea, cât şi în România. Practic, este ca şi cum cei doi ar fi fraţi gemeni", spune dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean. Statisticile din întreaga lume arată că o astfel de potrivire se poate ivi o dată la 16 milioane de cazuri.

Un scaun e liber...

Vinerea trecută, mama Anei a telefonat din spital, cerând să fie dusă la înmormântarea fiicei sale. "A avut puterea să vină la înmormântare şi acum este acasă", povesteşte Ladislau Petri. Omului i-a fost teribil de greu, dar a hotărât să-i explice fetiţei, în vârstă de aproape 9 ani, ce s-a întâmplat cu mama. Altfel, spune bărbatul, copila l-ar fi blamat că a minţit-o. Şi-a adunat toate puterile s-o aline pe Anna, dar recunoaşte că îi este foarte greu, mai ales când rămân singuri şi în casă se lasă liniştea. "Stăm la masă şi o văd că se uită la scaunul unde stătea mama, şi vede că pe masă nu e nicio farfurie", se confesează Ladislau.

Săptămâna trecută, micuţa Anna a avut serbare la şcoală. "Am dus-o fiindcă s-a pregătit mult pentru ea, şi i-am spus că trebuie să fim puternici. Ea a spus că mama o vede mai bine de acolo din cer, că nu stă nimeni în faţa ei", povesteşte bărbatul, stăpânit acum de o altă temere. "Doctorii mi-au spus că malformaţia asta se poate moşteni, aşa că o voi duce pe fetiţă la control, să nu cumva să i se întâmple ceva", şi-a promis părintele.

Încearcă să treacă peste şocul pierderii soţiei, dar îi dau lacrimile când se gândeşte la fetiţă, a cărei zi de naştere este pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun. Va trebui să-i spună din nou de ce mami nu vine să-i aducă un cadou...


NR. 1 ÎN TRANSPLANTURI
Dramele care renasc viaţa

07 Carmen Pantis.jpgPotrivit doctorului Carmen Pantiş (foto), managerul Spitalului Judeţean şi totodată coordonatorul programului de transplant în Bihor, Oradea este pe primul loc în ţară în privinţa donării de organe. Ea este medicul care are greaua misiune de a le vorbi aparţinătorilor potenţialilor donatori şi de a-i convinge să-şi dea acceptul ca organele rudelor decedate să fie oferite altor bolnavi.

"Anul acesta am făcut 17 prelevări de organe la Oradea", spune dr. Pantiş. Numărul e în creştere faţă de anul trecut, când au fost 13 operaţii de acest gen, sau faţă de 2008, când s-au înregistrat doar 7. Pantiş spune că a crescut şi gradul de acceptare ca aparţinătorii să doneze organele rudelor decedate, la 70%.

Până acum la Spitalul Judeţean, singurul din Oradea unde se fac asemenea operaţii, s-au făcut prelevări de cornee, ficat, rinichi, inimă, piele, ţesuturi osoase, ligamente, tendoane şi, în premieră în acest an, de pancreas. Cea mai tânără donatoare din Bihor a fost o fetiţă de 10 ani, iar cel mai în vârstă un bărbat de 65 de ani.