Situație mai puțin obișnuită într-un sat din Bihor, în timpul seriei de zile libere începute înainte de 1 iunie și încheiate după Rusalii. În Urviș de Beiuș, comuna Șoimi, o bătrână cardiacă a fost găsită moartă pe 1 iunie, în propria casă, de fiica și ginerele acesteia, cei doi cerându-i medicului de familie, care își are cabinetul și locuiește în apropiere, să vină să constate decesul.

Doctorul i-a refuzat, însă, pe motiv că, deși era o zi de joi, nu se afla în timpul programului, ci într-o zi liberă. Prin urmare, oamenii au fost nevoiți să sune la 112, iar la fața locului a ajuns un echipaj al Serviciului de Ambulanță, care a constatat că „pacienta nu prezenta semne vitale”, eliberând o fișă de deces necesară pentru ca familia să facă cele trebuincioase în vederea înmormântării.

Nemulțumiți, sătenii s-au plâns până și primarului, care însă n-a avut ce face, tocmai pentru că, strict pe lege, medicul de familie avea dreptate, nefiind obligat să constate decesul dacă nu era, formal, la serviciu. Mai rămâne de văzut dacă nu va proceda la fel și când i se va cere, tot într-o zi liberă, să acorde primul ajutor cuiva încă în viață...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!