Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost confirmată, miercuri, de Parlamentul European în funcţia de procuror-şef european. A fost ultimul pas pentru numirea oficială a acesteia în funcţie, după cum anunţă HotNews.ro, sursă potrivit căreia decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament.

"Tocmai am ieşit de la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, în cadrul căreia am făcut ultimul pas pentru numirea Laurei Codruţa Kövesi drept prima procuroare-şefă europeană. Am hotărât împreună cu preşedintele parlamentului şi cu preşedinţii celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kövesi ca şefă a Parchetului European după ce şi Consiliul a convenit să o susţin", a scris, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din PE.

Acesta a mai precizat că validarea lui Kovesi este "un moment important şi simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei şi a corupţiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii şapte ani", exprimându-şi totodată convingerea că fosta şefă a DNA va construi de la zero Parchetul European (EPPO), "cu competenţă şi cu responsabilitate".

La rândul său, eurodeputatul Sigfried Mureşan a precizat că "a fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o". "Începând de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă".

HotNews mai notează că, în cursul zilei de luni, Consiliul Uniunii Europene a formalizat numirea lui Kovesi în funcţia de procuror şef al Parchetului European (EPPO), însă această numire mai trebuia confirmată de Parlamentul European.

Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al Justiţiei, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a declarat că prioritatea Consiliului este ca Parchetul să fie operaţional până în noiembrie 2020.

"Dna Kövesi, primul titular al acestui post, va avea ca sarcină construirea EPPO de la zero. Treaba sa în cursul celor 7 ani de mandat va fi în special construirea structurii administrative şi operaţionale şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze evoluţia pentru a se asigura că vom avea un Parchet eficient care va deveni piatra unghiulară în lupta noastră împotriva fraudei şi corupţiei cu fondurile europene", a declarat Anna-Maja Henriksson, conform sursei citate.