Pe întreg mapamondul se sărbătoreşte, marţi, ziua persoanelor cu dizabilităţi, iar orădenii cu handicap au vrut să le atragă atenţia edililor că oraşul nu este deloc adaptat nevoilor lor.

Mai mulţi orădeni cu dizabilităţi au mers la Primăria Oradea, ca să depună o petiţie prin care cer accesibilizarea oraşului. "Am strâns 3.000 de semnături pe care le vom depune în tranşe, zilnic câte 300-400, ca să arătăm că oraşul nu este deloc adaptat persoanelor cu dizabilităţi. În fiecare zi, orădeni cu dizabilităţi vor veni aici, ca să arate că este imposibil pentru ei, ca cetăţeni, să intre măcar în Primărie", a declarat Cosmin Jurcan, preşedintele Fundaţiei Licinium, care a iniţiat această acţiune.

Accesul interzis!

Lucru care s-a şi confirmat: după ce au trecut de poarta principală a palatului administrativ, orădenii în scaun cu rotile au stat şi au privit neputincioşi spre scări. La această intrare, clădirea nu are o rampă de acces care să poată fi folosită de orădenii care nu umblă pe picioarele lor.

"Un pic de obligaţie are şi Primăria asta faţă de noi. Mai mult s-a investit în câini decât în persoanele cu handicap", a spus cu năduf Dorin Langa, un orădean în vârstă de 66 de ani, imobilizat din pricina unei boli într-un scuter electric anume conceput pentru handicapul său. Ajuns în faţa scărilor, Langa a constatat, ca de multe alte ori, că n-are nicio soluţie să ajungă în Sala Ghişeelor. "Când am mai venit la Primărie, mi-au zis că n-au cum să mă ajute, că există un lift, dar nu funcţionează", spune bărbatul.

La fel povesteşte şi mama Danei Mierluţ, o tânără de 24 de ani imobilizată în scaun cu rotile. "Ultima oară am fost acum două luni şi domnii de la poartă mi-au zis că n-au cu ce să mă ajute. S-au uitat la mine cum am ridicat-o, eu singură, cu tot cu scaun, pe scări", a reclamat femeia.

Dorin Langa, orădean cu dizabilităţi

Promisiuni

Între bolnavii adunaţi în faţa porţii Primăriie a mers Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizate Evenimente, care le-a spus oamenilor că Primăria nu îi ignoră şi le-a promis că situaţia se va îmbunătăţi.

"Le-am spus angajaţilor ca orice persoană care vine la poartă să fie ajutată să intre în clădire. Anul viitor, când va fi gata proiectul de reabilitare al Primăriei, va exista şi o rampă de acces, de la poartă spre Sala Ghişeelor", le-a spus Oaie orădenilor cu dizabilităţi. Acesta a mai spus şi că în curtea interioară a Primăriei există o rampă care duce spre liftul din clădire, recunoscând însă că, într-adevăr, sistemul de alimentare electrică a elevatorului a avut nişte probleme. 

Primărie cu handicap

Cert este că orădenii cu dizabilităţi locomotorii care s-au dus marţi la Primărie, ca să poată depune petiţia dorită în "piramidă", au fost duşi pe braţe de angajaţii serviciului administrativ. Aceştia au luat pe sus scaunele cu rotile, cu tot cu "utilizatori", cărându-i pe scări şi apoi împingându-i până în Sala Ghişeelor. Degradant pentru bolnavi, dar altă soluţie nu s-a găsit...

Dorin Langa (foto) n-a avut nici măcar şansa asta, însă: pentru că scuterul său are 80 de kilograme, iar bărbatul peste 150, căratul lui pe braţe nici n-a intrat în discuţie. Aşa că bărbatul n-a avut de ales decât să-şi aştepte semenii lângă uşa Primăriei.

"Aceasta este situaţia ingrată în care sunt persoanele cu dizabilităţi din Oradea", a concluzionat Jurcan.

Orădeni cu dizabilităţi, la Primări

Vor o viaţă normală

Pe lângă accesul imposibil în Primărie, orădenii cu dizabilităţi reclamă şi o serie de probleme din oraş, precum lipsa lifturilor adaptate persoanelor invalide, lipsa toaletelor adaptate acestora, lipsa mijloacelor de comun adaptate, lipsa marcajelor tactile necesare nevăzătorilor, a interpreţilor pentru surdo-muţi, şi multe, multe altele.

"În centrul oraşului sunt 42 de cafenele şi localuri şi nicio unitate nu are toalete pentru persoane cu dizabilităţi. De asemenea, nicio sală de evenimente din oraş nu are asemenea facilităţi. Primăria le dă aviz pentru funcţionare, în ciuda acestor deficienţe", explică Jurcan.

Preşedintele Fundaţiei Licinium spune că municipalitatea ar trebui să ia problema cetăţenilor cu dizabilităţi în serios. "I-am spus viceprimarului Florin Birta că Târgul de Crăciun nu e accesibil persoanelor cu dizabilităţi, mi-a răspuns că niciun târg din ţară nu e. Acesta nu este un răspuns care să ne mulţumească, pe noi ne interesează cum trăim aici, acasă, în Oradea. Oraşul este în Top 5 oraşe neaccesibilizate din România", precizează Jurcan.

Orădenii se vor duce cu o petiţie similară celei lăsate marţi la Primărie şi la Consiliul Judeţean Bihor. Nici sediul acestei instituţii nu are rampă de acces, nici lift.