Sute de bihoreni, dar nu numai, au profitat duminică de vremea caldă pentru început de octombrie şi s-au dus în comuna bihoreană Roşia, la cea de-a patra ediţie a festivalului Straiţa Plină. Cei mai mulţi s-au încumetat să traverseze drumul Oradea-Beiuş, care arată ca după bombardamente, însă unii au preferat să facă nişte kilometri în plus şi să ajungă la Roşia pe cealaltă direcţie, dinspre Damiş, unde peisajele rustice i-au răsplătit.

Sărbătoarea s-a ţinut pe platoul dinspre Lazuri de Beiuş, pe o pajişte verde crud şi cu valea Lazuri pe post de hotar. Primii care au ajuns acolo au fost cei 160 de biciclişti care au participat la un maraton pe două roţi din Pădurea Craiului. Numărul mare al participanţilor i-a surprins şi pe organizatorii de la Clubul Sportiv X-Terra, care credeau că nu se vor întrece mai mult de 50 de biciclişti. Bihoreni, clujeni, maramureşeni, dar şi numeroşi biciclişti din Ungaria au pedalat pe cărările montane.

La prânz, când pe scenă au urcat cântăreţii ansamblului Codrenii Bihorului, toate cele 26 de chioşcuri ale comercianţilor au devenit furnicar. Zona s-a umplut de localnici, turişti şi pofticioşi, care au trecut pe la fiecare tarabă. Şi au avut ce vedea: dulceţuri, compoturi, siropuri numai bune pentru păstrarea sănătăţii, brânzeturi, plăcinte specifice Depresiunii Beiuş, miere şi nelipsita pălincă de Roşia au umplut standurile comercianţilor.

„Sunt 100% naturale, eu le fac acasă”, se lăuda un comerciant. Alţii şi-au ademenit clienţii oferindu-le câte o felie de pâine cu zacuscă sau cu unsoare şi ceapă. „Să le oferim oamenilor produse fără E-uri”, i-a îndemant şi primarul comunei Roşia, Florin Bonca, pe consătenii săi. Preţurile au fost nici mari, nici mici: câte 10-15 lei sticla de sirop, 15 lei jumătate de litru de pălincă sau 10 lei kilogramul de telemea de vacă.

În plus, meşteşugarii din zonă au mai scos la vânzare oale din lut şi ceramică, mărgele colorate, tablouri şi, bineînţeles, cămăşi de in. Organizatorii au pregătit şi un atelier de meşteşuguri, unde cei pasionaţi au putut picta icoane pe sticlă sau chiar au învăţat cum se ţese la război.

„Ne bucurăm că reuşim cu un eveniment mic să fim pe placul turiştilor”, a precizat pentru BIHOREANUL primarul Florin Bonca. Toate pensiunile din jurul comunei au avut în noaptea de sâmbătă spre duminică camerele pline, semn că festivalul creşte în notorietate.

Festivalul Straiţa Plină este organizat de primăria comunei împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Orizont Verde, Clubul Sportiv X-Terra şi Fundaţia Ecotop, finanţat fiind prin granturile Spaţiului Economic European 2009-2014.