Un actor al Teatrului Szigligeti din Oradea, artistul Dobos Imre, a fost premiat, luni, de departamentul de Artă Teatrală al Academiei Maghiare de Arte de la Budapesta.

Premierea a avut loc într-un cadru festiv, organizat în capitala Ungariei. În fiecare an Academia Maghiară de Arte oferă premii artiştilor din diverse domenii (arhitectură, fotografie şi cinematografie, design, literatură, arte plastice, artă populară, teatru şi muzică) pentru a le sprijini munca, potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Teatrului Szigligeti din Oradea.

Conform informării, actorul Dobos Imre s-a născut în 22 martie 1941 la Târgu Mureş. Tot acolo a absolvit liceul şi Facultatea de Actorie. Între 1966 şi 1988, a fost actorul Teatrului Maghiar de Stat din Sfântu Gheorghe, iar, din 1988, este membrul trupei orădene al teatrului maghiar, jucând roluri din dramaturgia maghiară şi universală.

Comunicatul teatrului enumeră și câteva dintre interpretările memorabile: Bönge (din Szabó Magda: "Az a szép fényes nap", maestrul Angyal (din Zilahy Lajos: "Zenebohócok"), Tiborc (din Katona József: "Banul Bánk"), nenea Lajos (din Móricz Zsigmond: "Nem élhetek muzsikaszó nélkül / Nu pot trăi fără muzică"), Niccolo (din Matei Vişniec: "Angajare de clovn"), bătrânul Oedipus (din Sofocle: "Oedipus rege") şi Estragon (din Samuel Beckett: "Aşteptându-l pe Godot").

Între altele, actorul Dobos Imre a fost distins cu două premii la Festivalul Teatrelor Maghiare de Peste Graniţă din Kisvárda (în 1992 şi în 2001), şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Dramă Scurtă din 1999. În 2005, el a fost distins cu un Premiu de Excelenţă şi cu premiul Kovács György, iar în 2006, Primăria Oradea i-a acordat o diplomă de excelenţă.

În 2016, la împlinirea a 50 de ani de carieră, Teatrul Szigligeti i-a acordat Inelul Szigligeti, iar în 2020, a fost distins cu premiul pentru întreaga carieră din partea teatrului.