Ştefan Barabaş, administratorul firmei Loial Impex, specializată în prelucrarea fructelor şi legumelor de pădure din Aleşd, s-a ales cu dosar penal, după ce un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, derulat împreună cu Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară, a relevat că acesta lucrase cu peste 20 de oameni la negru. Potrivit unui comunicat al ITM Bihor, descoperirea a fost făcută în noaptea de 17 spre 18 august, la punctul de lucru al firmei din localitatea Gheghie.

"Inspectorii de muncă s-au prezentat la punctul de lucru al societăţii în jurul orelor 22, constatând că toate căile de acces în incintă erau închise, deşi în interiorul halei se desfăşura activitate. Timp de 4 ore echipa mixtă de control a încercat, prin toate mijloacele legale, să pătrundă în incinta punctului de lucru, dar administratorul societăţii a refuzat accesul tuturor reprezentanţilor instituţiilor de control anterior menţionate", se arată în comunicat.

Abia în jurul orei 2, după ce la firmă au sosit şi mascaţii Serviciului de Intervenţie Rapidă ai Poliţiei, care au somat prin staţie administratorul să permită accesul în firmă, echipa de control a putut pătrunde în interiorul punctului de lucru. Aşa au descoperit inspectorii, în baza unor hârtii ce ţineau evidenţa reală a prestaţiei muncitorilor, că societatea lucrase în ultima perioadă cu peste 20 de angajaţi fără forme legale, dintre care 3 prestau şi la acea oră.

"S-a constatat că un număr de 6 persoane desfăşurau activitate, din care 3 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, iar din verificarea documentelor s-a constatat că un număr de 21 de persoane au desfăşurat activitate anterior, fără a avea încheiate contracte individuale de muncă", se mai precizează în informare.

Astfel, împotriva administratorului ITM a formulat plângere penală, deoarece potrivit Noului Cod al Muncii, primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală.

"Este important de ştiut, dar de la apariţia noului Cod al Muncii, din momentul în care munca fără forme legale de la 5 persoane în sus a devenit infracţiune, putem obţine mandate de percheziţie mult mai uşor, motiv pentru care practica de a nu permite accesul inspectorilor de muncă în incinta unităţii nu mai stă în picioare", a avertizat Nicolae Hoduţ, şeful ITM Bihor.