Numărul îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii acute creşte spectaculos, iar dintre acestea gripa a ajuns să facă o a treia victimă în Bihor din totalul celor 27 înregistrate.

Al treilea deces

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat marţi că numărul deceselor provocate în judeţ de valul de gripe a ajuns la trei. Ultima victimă este un orădean în vârstă de 77 de ani raportat la DSP de Spitalul Judeţean cu trei zile în urmă, pe 10 februarie. Pacientul a fost internat joia trecută prin Unitatea de Primiri a Urgenţelor, diagnosticul fiind multiplu: pneumonie bazală, insuficienţă respiratorie, diabet zaharat tip II, insuficienţă renală, demenţă, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie cronică obstructivă şi cardiopatie ischemică.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DSP, încă din ziua internării, pe 8 februarie, pacientului i-au fost recoltate probe pentru examinarea serologică, făcută la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, rezultatul serologic fiind primit în cursul zilei de marţi şi confirmând infecţia cu virusul gripal AH1 pdm09.   

Mai multe îmbolnăviri

Pe de altă parte, DSP informează, pentru a doua oară în ultima săptămână, că numărul îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii acute este într-o creştere peste limita superioară a intervalului de valori specific, adică peste aşteptări, dar şi peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 5.02.2018 – 11.02.2018, au fost raportate 8.318  cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creştere faţă de săptămâna precedentă (7.612 cazuri), dar şi faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (când numărul îmbolnăvirilor era de numai jumătate, 4.692 cazuri). Din cele 8.318 cazuri înregistrate în ultima săptămână au necesitat internare 255 cazuri.

De asemenea, în acelaşi interval 5 – 11 februarie, DSP a înregistrat 2.061 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în creştere faţă de săptămâna precedentă (când erau 1.621 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1.565 cazuri). Din acest total, au necesitat internare 245 cazuri.

În ce priveşte îmbolnăvirile cu gripă, numărul acestora a ajuns acum la 28, faţă de doar 9 cazuri anul trecut. În aceeaşi săptămână a anului trecut, însă, nu se înregistrase niciun deces provocat de gripă.

La nivel naţional, anul acesta au murit deja din cauza gripei 27 de oameni.