Oradea, wireless 

Fără fibercut, dar cu semnal full chiar şi în vârf de munte! Asta promit reprezentanţii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii - Radiocom, care au lansat, marţi, la Oradea, serviciile de telefonie şi internet de mare viteză BroadBand de tip Wi-Max, furnizate sub brandul Easy2BiNet. "Este vorba despre o nouă tehnologie, care va transforma Oradea într-un oraş wireless", a spus Lorand Turos, director executiv comercial al Radiocom, la prezentare.

wimax.jpgWiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Acces) este o tehnologie de ultimă generaţie, care furnizează conexiuni de mare viteză la internet. Serviciul este nou în România, iar pentru că nu are nevoie de cabluri, decât pentru a conecta terminalul la un calculator, rooter sau telefon, acesta poate fi instalat chiar şi în localităţile mărginaşe, unde providerii "obişnuiţi" nu pot ajunge. "Dorim să accesăm zonele limitrofe, unde companiile au nevoie de internet de mare viteză. Prin acest sistem, putem accesa şi zonele rurale, greu accesibile", a punctat Lorand Turos.

În Bihor vor fi instalate, în primă fază, 9 staţii de bază, dintre care 4 la Oradea, iar în judeţ câte una la Băile Felix, Aleşd, Ştei, Beiuş şi Marghita. Fiecare instalaţie va emite unde radio pe o rază de între 20 şi 30 de kilometri, în funcţie de relief. Utilizatorul va primi fie un terminal indoor, care se conectează simplu la calculator, telefon sau TV, fie unul outdoor, de fapt o antenă, care se poate monta pe acoperiş. "Device-ul poate fi montat oriunde. Nu trebuie să faci găuri sau să spargi pereţi", a explicat Mihai Gropoşilă, director naţional de vânzări al societăţii.

Securitate maximă

Punctând că sistemul WiMax este "premergător al tehnologiei 4G în România", directorul a spus că serviciile se adresează atât companiilor şi cât şi instituţiilor de tot felul, de la bănci, până la spitale. Radiocom poate asigura inclusiv reţele private şi perfect securizate nu doar firmelor, cât şi "oamenilor de rând". Dacă în cazul firmelor ofertele sunt disponibile pe tipuri de servicii, în ce priveşte persoanele fizice, ofertele vin la pachet: internet plus telefonie.

Gropoşilă a punctat că prin noul sistem, calitatea serviciilor este net ridicată, fiind asigurat un uptime de 99,3%. Peste această valoare, "timpii morţi" se "şterg" de pe factură, deci, clientul nu plăteşte serviciile de care nu a beneficiat. Societatea a pus la dispoziţie şi un call center, 24h din 24, unde clientul nu este nevoit să aştepte minute întregi pentru a fi preluat de un operator, iar deranjamentele sunt rezolvate într-un timp foarte scurt, de cel mult 12 ore.

Preţurile pentru abonamente business pornesc de la 9 euro lunar, iar pentru persoanele fizice pornesc de la 7 euro în sus, în funcţie de preferinţe şi necesităţi. "Nu percepem taxe de instalare, nici chirii, iar contractul este pe un an", a mai explicat Gropoşilă.

La lansarea de marţi a luat parte şi Constantin Badea, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, dar şi subprefectul Adelina Coste. La finalul ceremoniei, Coste şi directorul Turos au tăiat, simbolic, un cablu.

"Caracatiţa"

Radiocom, societate cu capital integral de stat, e lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului, devenind unul din principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România. Având reţea wireless proprie, cea mai complexă la nivel naţional, Radiocom a lansat serviciile de tip WiMax în noiembrie 2010, iar Oradea este al doilea oraş, după Constanţa, care va avea implementat acest sistem.

Portofoliul Radiocom include aproape toţi operatorii mari din România, între care TVR, Radio România, Vodafone, Orange, RDS&RCS, Ministerul Apărării Naţionale sau Transgaz.

Cei interesaţi de ofertele companiei trebuie să contacteze reprezentanţii comerciali, la telefon 0800 330 880, număr gratuit, accesibil din reţeaua Romtelecom, sau 031 500 21 07.