Pentru salubrizarea orădeană, anul 2018 a fost un an al "upgrade-urilor". Pe lângă că şi-a înnoit parcul auto, operatorul de salubritate RER Vest a dat startul, alături de Primărie, unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii, care, cel mai probabil, va continua şi anul viitor. În plus, tot în parteneriat cu municipalitatea, RER Vest a început amenajarea unui nou centru de colectare separată a deşeurilor.

Curăţenie... electrică

În anul care în curând se încheie, RER Vest a făcut câteva schimbări importante în propriul parc auto, cu efecte benefice pentru toţi orădenii. Ponderea utilajelor Euro 6 folosite pe străzile oraşului este mai mare, astfel că auto-gunoierele poluează mai puţin aerul municipiului. În plus, după ce a achiziţionat două maşini electrice Renault Twizy, folosite la salubritatea stradală în zona centrală, firma s-a dotat şi cu un Renault Kangoo, tot electric, utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi pe care le are în grijă.

De asemenea, RER Vest şi-a îmbunătăţit dotările pentru intervenţiile de deszăpezire. În loc de 29 de utilaje, cât i-a pretins Primăria, a "umplut" parcul auto cu 40 de autospeciale menite să cureţe poleiul şi zăpada de pe străzile urbei.

Pentru Oradea curată!

Cât priveşte salubrizarea menajeră, cea mai importantă schimbare din acest an a fost implementarea programului de colectare selectivă în trei fracţii. Din luna iunie începând, aproape 12.000 de orădeni adună separat biodeşeurile. O analiză riguroasă a celor şase luni pilot va fi făcută în ianuarie, dar cel mai probabil aceste reguli se vor păstra şi în 2019, întrucât s-au dovedit benefice.

În plus, în această toamnă, RER Vest a început amenajarea celui de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor. Asemeni celui din vecinătatea cimitirului municipal, în centrul care va fi deschis pe strada Uzinelor, vizavi de fabrica UAMT, orădenii vor putea preda gratuit mai multe tipuri de deşeuri, inclusiv pe cele voluminoase, reciclabile ori periculoase. Centrul va fi deschis în a doua jumătate a anului 2019.

Fireşte, şi în anul care stă să înceapă, RER Vest se va preocupa nu doar de colectarea deşeurilor, ci şi de curăţenia de pe străzile oraşului. Ca Oradea să rămână un oraş cât mai curat...