Anul acesta vom efectua lucrări în mai multe zone ale orașului, ceea ce va produce un disconfort destul de mare pentru cetățeni, în special în circulația rutieră. Am speranța că orădenii vor înțelege necesitatea lucrărilor, care vor asigura o calitate mai bună a vieții în orașul nostru.

O bună parte a lucrărilor din 2019 vizează reabilitarea centrului istoric. În ultimii ani, încercăm să îl aducem la un nivel de calitate cât mai bun, prin restaurarea fațadelor clădirilor și prin reabilitarea spațiilor publice din zona centrală.

Strategia noastră privind centrul istoric include și extinderea suprafețelor pietonale, prin care orașul să devină mai prietenos cu locuitorii săi și mai atractiv pentru turiști. Unul dintre cele mai importante proiecte este reabilitarea Pieței Ferdinand, o bună parte a acesteia urmând să devină pietonală. Alte străzi care vor deveni în cea mai mare parte pietonale sunt Libertății-Grigorescu-Vulcan și Aurel Lazăr. Pe toate aceste străzi intenționăm şi să reabilităm rețelele din subteran – apă, canalizare, termie.

Avem în vedere și continuarea reabilitării malului stâng al Crișului, între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului. Lucrările efectuate în albia râului de ABA Crișuri fiind încheiate, vom realiza lucrările de finisaj al malului, vom reamplasa balustrada, stâlpii proiectați de frații Vago și vom finaliza promenada până la Podul Centenarului.

Reabilitarea sistemului de termoficare, aflată în etapa a III-a, va viza 25 kilometri de rețele. De asemenea, vom începe lucrările la proiectul de valorificare a energiei geotermale din Nufărul I.

Alte lucrări importante care vor afecta traficul sunt pasajul subteran de pe Bulevardul Magheru, lărgirea Podului Dacia la șase benzi, complexul de pasaje subterane din centrul civic, reabilitarea bulevardelor Nufărul-Cantemir, dar și extinderea liniei de tramvai astfel încât acesta să poată circula din Calea Aradului înspre Nufărul, pe la Universitate.

Aşadar, să avem cu toţii răbdare şi înţelegere. Nu va fi un an uşor, dar este spre binele Oradiei şi al nostru, al tuturor.

Mircea Mălan
Viceprimar al municipiului Oradea


VOCEA STRĂZII:

Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile Primăriei Oradea în anul 2019?

Cât mai multe plantări de copaci, reparaţii şi întreţinere la investiţii deja făcute, continuarea reabilitărilor clădirilor istorice.
Anonim

Plasarea de poliţişti comunitari îmbrăcaţi în civil prin oraş, pentru a-i amenda pe toţi care distrug spaţiile verzi, aruncă chiştoace.
Dan Buştean

Transportul în comun, care este dezastruos acum. Iarnă şi vară, trebuie să suportăm condiţiile meteo în staţii. Ruşine, ruşine!
Elena Filip

Creşterea nivelului de trai. Mai multe joburi şi mai bine plătite, extinderea oraşului prin unificare cu zonele din împrejurimi.
Johnny

Ar trebui să facă demersuri să preia administrarea Aeroportului. Ar mai fi prelungirea liniilor de tramvai şi încălzirea cu apă geotermală.
Adriana Murg

Să se construiască parcări, pentru a debloca străzile cu linii văruite pe carosabil şi chiar pe trotuare. Vrem parcări adevărate.
Petre Deaconu