„Pace și dreptate pentru victimele războiului” s-a numit evenimentul organizat în Oradea vineri, 24 februarie, la împlinirea unui an de la pornirea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. În Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, refugiați ucraineni, cu drapele galben-albastre pe umeri, și membrii asociațiilor Caritas Eparhial și Caritas Catolica s-au rugat, unii cu lacrimi în ochi, pentru pace.

„Să nu ne pierdem speranţa”

Evenimentul s-a ţinut în catedrală din cauza vremii reci, după ce iniţial fusese anunţat în Piaţa Unirii. Acesta a început la ora 17, când în faţa celor 200 de ucraineni şi voluntari ai Asociaţiei Caritas a cântat cvartetul format din Teodorian Popa, Cristian Stanciu, Vasile Vulturar şi Bogdan, artişti ai Filarmonicii din Oradea. Aceştia au interpretat mai multe lucrări, inclusiv melodia de pe coloana sonoră a filmului "Lista lui Schindler" cu povestea afaceristului german care a salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La microfon a fost invitat să vorbeasă apoi episcopul romano-catolic de Oradea, PS Böcskei László. „Trebuie să ne bucurăm şi să mulţumim lui Dumnezeu că aici este pace, fără a uita însă că ţara vecină suferă, precum şi cetăţenii săi, în urma unei invazii care nu se justifică şi care provoacă numai durere", a spus acesta, după care a rostit o rugăciune pentru oprirea războiului.

Printre participanți s-au numărat şi subprefectul Emilian Pavel, şi viceprimarul Antonia Nica.

Despre speranţă şi iubire a vorbit episcopul greco-catolic, PS Virgil Bercea, care şi-a transmis însă mesajul prin intermediul unei apel video, el aflându-se în pelerinaj în Țara Sfântă, alături de mai mulți seminariști. „De aici, din Ţara Sfântă, vă transmit toată dragostea şi vă spun că e important să nu ne pierdem speranţa. Bunul Dumnezeu să trimită Spiritul Sfânt care să lumineze minţile conducătorilor pentru a ne dărui linişte în Ucraina. Să trăim în pace!", a spus acesta. În sală a mai vorbit și părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei greco-catolice.

Ajutați de semeni 

Participanţii au urmărit apoi mesajul video transmis de Tetiena Stawnychny, președinta Caritas Ucraina, care le-a mulţumit reprezentaţilor Caritas România pentru că au donat 12 generatoare de electricitate, care au ajutat multe familii din zonele în care sistemul de electrificare al ţării a fost distrus de ruşi.

Reprezentanţii Caritas Eparhial au proiectat în interiorul catedralei și câteva mărturii ale beneficiarilor ONG-ului.

Printre aceștia se numără și Alexei Shukat, un tânăr pictor originar din Odesa, care a plecat din oraşul natal chiar pe 24 februarie 2022 şi a ajuns în Oradea câteva zile mai târziu. Cu o vastă experienţă în arta stradală, Alexei a fost încurajat de prietenii orădeni să înscrie un proiect de pictură murală în centrul oraşului pentru bugetarea participativă lansată de Primărie, moment în care a aflat şi BIHOREANUL de povestea lui. Cum iniţiativa a primit destule voturi şi urmează să fie analizată de specialiştii municipalităţii, Alexei a început să lucreze şi la alte proiecte şi să se promoveze.

Video-ul realizat de Caritas Eparhial: 

„Familia mea suferă”

Printre participanţi s-a numărat şi Masha Zalizniak (foto dreapta), care la doar 21 de ani a devenit învăţătoare la şcoala ucraineană improvizată de Caritas Eparhial în cartierul Rogerius. Ea a ajuns în Oradea în 7 martie, după o lungă călătorie cu trenul şi apoi cu maşina din oraşul său natal Pokrovsk, regiunea Doneţk, ce a fost ocupată de ruşi încă de la începutul războiului.

„Mi-am dorit în vară să mă întorc acasă. Inima îmi spunea să plec, dar mintea îmi zicea să rămân aici, departe de nenorocirile care se întâmplă acolo. Familia mea suferă, din fericire sunt sănătoşi, dar sunt traumatizaţi”, a povestit ea BIHOREANULUI. În ce priveşte posibilitatea unui viitor armistiţiu, Masha este pesimistă. "Cu fiecare zi ce trece îmi pierd tot mai mult speranţa că se va încheia", a mai spus ea.

La finalul evenimentului, mai multe tinere ucrainence cu drapele pe umăr s-au adunat în piaţeta de lângă Catedrală pentru a-şi face o fotografie alături de episcopul romano-catolic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!