Primăria Oradea are planuri verzi şi pentru 2018. Până în toamnă, vor fi finalizate lucrările la parcul Salca 3, din Nufărul, care va întregi astfel zona verde de pe malul stâng al Peţei.

De asemenea, anul viitor vor începe lucrările pentru transformarea străzii Barcălului într-un coridor verde. În plus, municipalitatea mai vrea să amenajeze alte trei parcuri, pentru care deocamdată se caută cele mai potrivite terenuri.

Relaxare şi mişcare

Anul viitor, suprafaţa verde a Oradiei va creşte cu cel puţin 6 hectare. Prioritatea Primăriei este să finalizeze două proiecte, unul demarat şi altul anunţat. Este vorba despre parcul Salca 3, din Nufărul, care va fi dedicat amatorilor de sport în aer liber, şi despre amenajarea unui coridor verde pe strada Barcăului.

Pe această arteră din cartierul Ioşia, proiectul Primăriei prevede amenajarea a 3 hectare de spaţii verzi şi a alte 2 hectare cu terenuri de sport. Estimate la o valoare de 14 milioane de lei, lucrările se vor face pe bani europeni, în Programul Operaţional Regional. Practic, traseul fostei căi ferate va deveni o zonă de relaxare, unde orădenii se vor putea plimba în voie, vor putea bate mingile sau vor putea pedala, căci planul Primăriei prevede şi construcţia unei piste de biciclete.

În căutarea terenurilor

Tot în 2018 vor continua lucrările la Salca 3, din vecinătatea Lotus Center. Zona a intrat în şantier în iulie, dar muncitorii Abed Nego şi Sport Arena, asocierea de firme care a câştigat licitaţia pentru suma de 3,6 milioane lei, au luat o pauză pe timpul iernii. „Vremea este nefavorabilă, aşa că lucrările au fost sistate până la primăvară”, spune viceprimarul Florin Birta. Până cel târziu în toamnă, Salca 3 se va deschide, iar orădenii vor găsi aici, pe o suprafaţă totală de 13.000 metri pătraţi, trei terenuri de tenis, două de baschet, un teren de minifotbal şi alte trei de tenis de masă.

Pe lângă aceste două parcuri mari, Primăria mai are în plan să amenajeze trei zone verzi. „Am identificat trei amplasamente potrivite, dar depindem de nişte exproprieri, aşa că vom prezenta aceste proiecte doar când se vor concretiza”, precizează Birta. Aşadar, idei sunt. Mai trebuie doar să devină realitate...


VOCEA STRĂZII
Ce vă doriţi pentru Oradea în 2018?

Eu aş dori să locuiesc în Oradea de anul viitor. Am vizitat oraşul acum şi mi-ar plăcea tare mult să trăiesc aici, e un oraş curat şi îngrijit.
Costi

Mi-ar plăcea să refacă centrul, pentru că l-au distrus. Nu mai avem deloc verdeaţă, nu ai unde să stai pe bancă la umbra unui copac.
Emilia Papp

Eu aş vrea ca oraşul nostru să fie descentralizat, să nu mai depindem de alţii, să ne gospodărim de unii singuri, că ne pricepem mai bine.
Janos

Vreau locuri de parcare fără plată. Nu toată lumea are 40 de euro să plătească lunar pentru parcări. Şi oamenii să fie mai politicoşi.
Edina Réka Papp

În zona Auchan aş vrea pasarele peste şoseaua de centură, să putem trece mai uşor. Aş mai vrea să se mute grădina zoologică în afara oraşului.
Adriana

Vreau taxe şi impozite mai mici, mai multe locuri de joacă pentru copii şi să nu se distrugă parcurile existente, cum este de exemplu Magnoliei.
Maria Boitoş