Un angajat al Penitenciarului Oradea a fost confirmat cu virusul Covid-19. Potrivit surselor BIHOREANULUI, bărbatul se întorsese curând din concediu şi s-a testat după ce soţia lui a fost confirmată cu noul coronavirus.

În urma anchetei epidemiologice desfăşurate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, s-a stabilit că bărbatul, care lucrează în sectorul operativ, deci pe secţiile cu deţinuţi, a avut 12 contacţi, însă nici unul din rândul persoanelor private de libertate.

Bărbatul s-a testat vineri, aflând rezultatul sâmbătă. "Avem un angajat confirmat pozitiv la testul pentru Sars Cov 2. Îşi desfăşura activitatea în sectorul operativ, cu echipamente de protecţie", a declarat, marţi dimineaţa, la solicitarea BIHOREANULUI Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Potrivit acesteia, unitatea de detenţie a informat Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care a demarat în weekend procesul de identificare a contacţilor bărbatului confirmat cu Covid-19. "Au fost găsiţi 12 contacţi care au fost scoşi din serviciu şi înlocuiţi cu personal de rezervă", a precizat Bîrda. Toţi sunt în izolare la domiciliu, însă nu au simptome. "Nu au fost identificaţi contacţi din rândul persoanelor private de libertate", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Oradea.

Cei 12 contacţi vor fi testaţi doar dacă au simptome specifice. "Testăm automat numai când există un focar, adică 3 cazuri într-o colectivitate, sau în cazul în care prezintă simptomatologie. Aşa arată metodologia aprobată de Ministerul Sănătăţii. Ei stau în izolare 14 zile", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

Starea de sănătate a celor 12 angajaţi este monitorizată şi prin intermediul ofiţerului de securitate şi sănătate în muncă.

În Penitenciar a fost făcută dezinfecţia în urma descoperirii cazului de Covid-19, a precizat Adina Bîrda, adăugând că astfel, şi în mod normal, dezinfecţia se face periodic în unitatea de detenţie, iar starea de sănătate a angajaţilor şi deţinuţilor este monitorizată constant. De la debutul pandemiei în România, în Penitenciarul Oradea nu au fost diagonsticaţi deţinuţi cu Covid-19.