Ansamblul folcloric „Dor şuncuian” din Şuncuiuş a câştigat premiul I şi trofeul festivalului la cea de-a XVII-a ediţie a festivalului-concurs internaţional de muzică populară Mugurel”, organizat la Dorohoi, în judeţul Botoşani.

Evenimentul a avut loc weekendul trecut şi a adunat pe scena din parcul Brazi din Dorohoi mai multe ansambluri, printre care unele venite din Ucraina, Muntenegru, Slovacia sau Republica Moldova, precum şi din judeţele Maramureş, Olt, Suceava, Cluj sau Iaşi.

Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţan şi ansamblul de dansuri Mărgineanca din Botoşani.

„Acestea (n.r. câştigarea premiului I şi a trofeului festivalului) sunt marile performanţe ale ansamblului "Dor şuncuian". Şi spunem performanţe, în condiţiile în care la acest festival au participat formaţii şi ansambluri folclorice din 11 judeţe şi 4 ţări", se arată într-o postare pe Facebook a Liceului Tehnologic Şuncuiuş.

În cadrul festivalului, echipa din Bihor a prezentat un "Luncan" şi "Sălăjan", o suită de jocuri populare de pe Valea Crişului Repede, „Burzucanul", „Ţura fetelor”, jocuri de fete reprezentative şi originare de pe Valea Crişului Repede, respectiv Valea Barcăului, "Ardeleana" din Câmpia Bihorului şi "Mănânţăl" de pe Valea Crişului Repede, iar coregrafia a fost semnată de Cristian Seghedi. 

Micuţa Anastasia Ianc (foto jos), elevă la Palatul copiilor din Oradea, la clasa profesoarei Anamaria Turc Gal, a interpretat alături de ansamblul din Şuncuiuş o doină, dar a concurat şi separat la categoria de vârstă 7-10 ani, unde a obţinut premiul I pentru un cântec de joc. De asemenea, o altă elevei a profesoarei Anamaria Gal, Sofia Tomuța, a primit locul II la categoria 11-12 ani.

Ansamblul sprijinit de Primăria Şuncuiuş şi de Consiliul Local şi coordonat de Livia Ianc a participat în trecut la numeroase festivaluri şi concursuri. Recent a reprezentat România la prima ediţie a Festivalului Internaţional "Dansul Vetrelor Nistrene", din comuna Coşniţa, raionul Dubăsari din Republica Moldova. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!