Copiii refugiați din Ucraina în județul Bihor au sărbătorit, sâmbătă, Ziua Internațională a Copilului, alături de copii români aflați în sistemul județean de protecție.

Locul petrecerii a fost Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor, iar inițiativa acțiunii au avut-o asociațiile membre în grupul „Bihor pentru Ucraina”, printre care Asociația Caritas Eparhial Oradea, Asociația Smile și Asociația Gaudiopolis Varadiensis.

Ultimul eveniment, la Centrul pentru refugiați

Potrivit unui comunicat al Caritas Eparhial, copiii au făcut împreună un desen de mari dimensiuni, care simbolizează importanța sprijinului în comunitate, dar și legătura dintre România și Ucraina.

Ghidul micuților a fost tot un ucrainean: Alexei Shkurat (în fotografia principală, cu tricou roșu), un artist cu experiență, care a coordonat proiectul de pictură murală. Cu un palmares de peste 800 de proiecte vizuale realizate în ultimii 9 ani în cadrul studioului său din Odessa, „Peach”, Alexei Shkurat a pregătit conturul mural al desenului uriaș, pe care copiii l-au umplut apoi cu culoare. „Această activitate a bucurat inimile a sute de copii”, a transmis Teodora Boda, asistent social specialist în cadrul Caritas Eparhial Oradea.

Evenimentul de sâmbătă a fost ultimul din cadrul Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor din Oradea Shopping Center, care și-a închis activitatea. Coaliția „Bihor pentru Ucraina” va continua să sprijine, însă, refugiații ucraineni aflați în județul nostru.

Tabără de vară pentru copiii din Ucraina

Pe de altă parte, Asociația Caritas Eparhial Oradea a mai anunțat că, în cadrul nou-înființatului Centru de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CISCRO), propune mai multe activități și programe pentru cei care au fugit din calea războiului.

„Peste doar câteva zile vom efectua un tur ghidat al orașului, adresat adolescenților ucraineni, care să-i ajute pe tineri să cunoască mai bine acest oraș (istorie, arhitectură, informații despre personalități celebre care au marcat în mod definitiv evoluția societății orădene). Această activitate va avea continuitate, urmând ca în fiecare zi de joi propunem activități pentru tinerii ucraineni, în compania voluntarilor asociației”, a mai transmis Teodora Boda.

De asemenea, ONG-ul va organiza Caritas Summer School, o tabără de vară prin care va oferi copiilor ucraineni de toate vârstele activități educaționale, recreative, de socializare și sprijin psihologic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!