Peter Jalowiczor, un britanic în vârstă de 45 de ani, nu a avut niciodată un telescop acasă, dar a reuşit să furnizeze oamenilor de ştiinţă suficiente informaţii pentru a stabili existenţa a patru noi planete gazoase din afara sistemului nostru solar.

Bărbatul a reuşit să facă această descoperire folosindu-se doar de computerul de acasă, cu ajutorul căruia a analizat mii de măsurători spaţiale făcute publice în 2005 de astronomii de la Universitatea din Santa Cruz.

Experţii au sperat ca, prin publicarea acestor date, colectate de-a lungul mai multor decenii, astronomii amatori să poată face propriile descoperiri şi iniţiativa lor a dat rezultate odată cu descoperirea facută de Jalowiczor.

Bărbatul, de profesie instalator, a fost numit oficial de cercetătorii de la Universitatea din California "co-descoperitor" al planetelor HD31253b, HD218566b, HD177830c şi HD99492c şi cercetările sale au fost publicate în revista ştiinţifică de astronomie şi astrofizică Astrophysical Journal.

"Astronomia m-a interesat dintotdeauna şi am două specializări în ştiinţe, dar să fiu recunoscut oficial ca descoperitor al acestor planete... m-a lăsat fără cuvinte", a declarat Jalowiczor.