Orădenii au putut vedea joi, pe străzile lor, un autobuz electric considerat cel mai ecologic mijloc de transport în comun şi care face acum înconjurul planetei în 80 de zile, în cadrul unui concurs dedicat vehiculelor electrice.

Realizat în Ungaria de compania Modulo, vehiculul se pretează îndeosebi pentru zonele centrale ale metropolelor, fiind foarte silenţios şi nepoluant. Bateria autobuzului are o autonomie de 200-250 de kilometri, iar încărcarea ei se face rapid, în doar trei ore. În primăvara acestui an, autobuzul Modulo a fost primul vehicul electric care a parcurs distanţa Budapesta-Paris, iar acum a devenit şi primul care a traversat America de Nord.

La ora prânzului, autobuzul electric s-a oprit în faţa Primăriei Oradea şi a fost prezentat jurnaliştilor orădeni de Mircea Viorel Pop, directorul tehnic al OTL. Acesta a subliniat că vehiculul are un consum redus de energie, de 0,62 kwh/km, adică de două ori mai mare decât o maşină electrică, în condiţiile în care poate transporta mult mai mulţi pasageri decât un autoturism.

"Luăm în calcul achiziţia de astfel de autobuze", a spus directorul tehnic al OTL. Pop a recunoscut însă că preţul mare al unui astfel de autobuz, de 400.000 de euro, pune OTL în dificultate, căci societatea nu îşi permite astfel de achiziţii decât, eventual, prin fonduri europene. Numai că în liniile de finanţare din acest ciclu astfel de achiziţii nu sunt permise, astfel că pare puţin probabil ca pe străzile Oradiei să circule prea curând autobuze de acest gen.