Într-un an în care Poliţia Rutieră a fost darnică în amenzi - peste 4 milioane, câţiva şoferi s-au remarcat prin numărul record de sancţiuni acumulate, notează Gândul. O parte dintre numeroasele sancţiuni au fost contestate însă cu succes în instanţă, unde de regulă au câştigat pe vicii de procedură.

Este şi cazul campionului amenzilor de circulaţie, un avocat braşovean, de 33 de ani. M.C. a acumulat în 2009 15 abateri, dintre care jumătate pentru depăşirea vitezei. "Abaterile lui se întind pe două pagini. A contestat de fiecare dată sancţiunile, de şase ori a câştigat, de fiecare dată invocând tot felul de vicii de procedură. A mai şi pierdut, însă", au declarat pentru Gândul surse din Poliţia Rutieră. Alte sancţiuni au privit nefolosirea centurii de siguranţă, depăşirea neregulamentară şi folosirea telefonului mobil. În prezent, nu poate conduce, pentru că agenţii de circulaţie i-au ridicat permisul la Vaslui, pentru depăşirea vitezei.

Pe locul doi se află ieşeanul G.S., de 58 ani, cu 14 abateri. Instanţa i-a admis 8 dintre plângerile formulate împotriva poliţiştilor care l-au sancţionat. Cele mai multe amenzi - 6 - le-a primit pentru oprire neregulamentară, două pentru staţionare neregulamentară şi câte una pentru neacordare prioritate, refuz înmânare documente, nefolosirea centurii de siguranţă, folosirea luminii de ceaţă fără motiv, accident din cauza neasigurării la mers înapoi, nerespectarea culorii roşii a semaforului.

Poziţia a treia o ocupă S.D., 30 ani, din judeţul Cluj, cu 13 abateri, dar care a scăpat de 9 sancţiuni în instanţă. În medie, în fiecare lună a fost amendat pentru depăşirea vitezei legale, dar de opt ori a scăpat de sancţiune în instanţă. O singură dată a fost amendat pentru lipsa centurii de siguranţă, dar şi atunci a câştigat procesul. Un alt vitezoman, A.M., 36 ani, din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost amendat de opt ori pentru depăşirea vitezei legale.