O femeie de 26 de ani din Curtuişeni a ajuns în ziua de Crăciun la spitalul din Marghita, după ce, gravidă fiind, a ridicat un vas mare cu apă şi i s-au declanşat contracţiile, a anunţat miercuri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit unui comunicat, femeia a născut la doar 23-24 săptămâni, chiar în autospeciala Ambulanţei, iar medicii compartimentului de nou-născuţi a Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" nu au mai putut face nimic pentru bebeluş. Copilaşul a primit doar nota 2 la naştere, nu plângea, respira neregulat şi era foarte palid. La doar 30 de minute de când a sosit pe lume, a intrat în stop cardio respirator şi, în ciuda resuscitărilor, a murit. În urma autopsiei a reieşit că decesul a fost cauzat de faptul că organele micuţului nu erau suficient de dezvoltate şi s-a asfixiat.

Conducerea DSP a afirmat că la doar 3 ore de la constatarea decesului, mama copilului a fugit din spital, fără ca medicul de gardă să-şi fi dat acordul, drept pentru care a fost alertată Poliţia. De altfel, mama a evitat medicii şi în timpul sarcinii. "Din analiza efectuată de DSP Bihor a reieşit că gravida era înscrisă pe lista unui medic de familie în localitatea de domiciliu dar nu s-a prezentat la consultaţia medicală pentru luare în evidenţă după instalarea sarcinii, ultima consultaţie de care a beneficiat aceasta la medicul de familie fiind în data de 9.10.2009", se mai menţionează în informare.

Pe această cale, reprezentanţii DSP au subliniat că gravidele beneficiază de gratuitate la consultaţiile medicale, chiar dacă nu sunt asigurate: "Legislaţia din România asigură, atât la persoane asigurate cât şi la cele neasigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, gratuitatea consultaţiilor şi investigaţiilor din timpul sarcinii, atât la medicul de familie cât şi unităţile ambulatorii publice de specialitate. Luarea în evidenţă a stării de graviditate la medicul de familie şi/sau medicul în specialitatea obstetrică-ginecologie asigură o bună urmărire a evoluţiei sarcinii şi limitarea riscului naştere prematură".

DSP a adresat şi medicilor de familie solicitarea să transmită mai departe acest mesaj, în special la femeile defavorizate socio-economic înscrise pe lista proprie. Fără luarea în evidenţă şi prezentarea unei adeverinţe la angajator, gravidele angajate nu pot beneficia de drepturile conferite de legislaţia în vigoare pe perioada sarcinii privind condiţiile de muncă, respectiv de concediul maternal şi de indemnizaţia aferentă.