Un tânăr belgian care, în iulie, a pornit pe jos din ţara lui spre Turcia, era să-şi găsească sfârşitul, duminică, în Munţii Bihorului. În ciuda avertismentelor jandarmilor, acesta s-a încăpăţânat să meargă pe jos de la Stâna de Vale spre Padiş, s-a rătăcit, iar salvatorii l-au găsit în stare de hipotermie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, bărbatul cu pricina, în vârstă de 28 de ani, autodeclarat un îndrăgostit de munte, i-a contactat sâmbătă pe jandarmii din cadrul Postului Montan Stâna de Vale, pentru a le spune că are de gând să traverseze Munţii Bihorului.

"Jandarmii l-au sfătuit să amâne deplasarea, deoarece exista o avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă pentru toate zonele montane din ţară, inclusiv din Bihor, pentru următoarele două zile. Întrucât turistul a insistat să abordeze traseul montan, jandarmii i-au comunicat numărul de telefon, atât al Postului Montan, cât şi faptul că poate apela, în caz de nevoie, numărul pentru apel de urgenţă 112", se arată în comunicatul IJJ Bihor.

Duminică la ora 11, belgianul a pornit spre platoul Padiş pe itinerarul Stâna de Vale – Poiana Baia Popii – Vârful Poeni – Şaua Bohodei – Vârful Fântâna Rece – Şaua Cumpănăţelul – Platoul Padiş. Pentru că seara tânărul n-a ajuns la destinaţie, deşi ar fi trebuit, jandarmii bihoreni l-au sunat.

"Belgianul le-a transmis că este într-o situaţie critică deoarece este foarte frig, zăpada este mare şi nu ştie unde se află. După reperele date, jandarmii montani au identificat zona şi i-au solicitat să rămână pe loc", se mai arată în comunicat.

Jandarmii l-au găsit pe belgian în stare de hipotermie şi l-au dus la o cabană din Padiş. De acolo, tânărul a pornit luni spre  Vârtop şi, speră el, va ajunge la Istanbul până la Crăciun.

Înzăpezit, spre Izvorul Minunilor

Pe de altă parte, jandarmii din Stâna de Vale au intervenit duminică pentru repunerea pe şosea a unui autoturism, marca Dacia 1310, înzăpezit pe drumul de acces între staţiune şi Izvorul Minunilor.

După 40 de minute, jandarmii au reuşit să pună maşina pe roţi, adus în siguranţă în staţiunea Stâna de Vale.

Şoferul, un localnic din Beiuş, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.