Poliţiştii de frontieră bihoreni au descoperit, duminică dimineaţă, în jurul orei 8, peste 300 de monede şi bancnote vechi fără certificat de export în rucsacul unui bihorean, Marcel G., în vârstă de 36 de ani, care voia să iasă din ţară la volanul unui autoturism marca Seat.

"Având suspiciuni că bărbatul ar transporta bunuri fără documente legale, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport şi în bagajele şoferului. Lucrătorii noştri au descoperit în rucsacul bihoreanului 169 de monede emise de autorităţile române începând cu anul 1867, respectiv 150 de bancnote vechi, emise începând cu anul 1850 de autorităţile din România, Austria şi Ungaria", a declarat comisarul şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea.

Deoarece obiectele de numismatică nu erau însoţite de un certificat de export eliberat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor şi există suspiciuni că acestea ar putea face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, monedele şi bancnotele au fost ridicate şi trimise spre expertizare specialiştilor de la Muzeul Ţării Crişurilor.

"Persoana în cauză a declarat că nu ştia că bunurile pot face parte din Patrimoniul Cultural Naţional şi nici că are nevoie de un certificat de export pentru a le scoate în afara ţării. Acesta a susţinut că voia să ducă bancnotele şi monedele la o expoziţie numismatică în Ungaria", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Poliţiştii de frontieră îl cercetează acum pe bihoreanul în vârstă de 36 de ani pentru tentativă de export ilegal de bunuri culturale mobile.