Premieră în războiul debitori-bănci privind clauzele abuzive: un bucureştean a obţinut, la Curtea Supremă, reducerea dobânzii creditului luat la OTP Bank la jumătate, dovedind că banca i-a mărit ilegal rata.

Potrivit Gândul, sentinţa definitivă a fost emisă miercuri de Curtea Supremă, fiind prima decizie definitivă prin care judecătorii dau câştig de cauză debitorilor în disputa cu băncile privind clauzele abuzive.

Pe scurt, în 2008, bucureşteanul a luat un credit de 100.000 de franci elveţieni. Contractul a fost încheiat pentru suma de 100.000 franci elveţieni pe o perioadă de 300 de luni, cu o dobând variabilă de 5,7% pe an. "Dobânda variabilă pare foarte avantajoasă, pentru că este întotdeauna mai mică decât oferta făcută de bănci pentru dobânda fixă, iar riscul este împărţit între bancă şi debitor", a explicat avocatul Liviu Poenaru a cărui casă de avocatură a reprezentat pârâtul în instanţă.

Potrivit lui Poenaru, la momentul contractării creditului, dobânda pentru care clientul său a semnat contractul era compusă din: valoarea LIBOR care poate să crească sau să scadă şi marja băncii de 3,00036 care potrivit legislaţiei trebuie să fie fixă. "La doar câteva luni clientul a observat că i-a crescut rata şi suma pe care trebuia să o achite lunar. După un an rata a crescut din nou. S-a documentat şi a constatat că LIBOR, adică indicele care putea să varieze, a scăzut totuşi, iar dobânda pe creditul său a crescut", a explicat avocatul.

Deşi a cerut în scris băncii să-i reducă dobânda, arătând că LIBOR a scăzut, bucureşteanul n-a primit niciun răspuns favorabil. Judecătorii au stabilit acum că debitorul a avut dreptate şi a impus băncii să-i calculeze dobând fără a mări marja băncii.

Consecinţa acestei decizii a fost aceea că dobânda creditului a fost redusă la jumătate deoarece indicele LIBOR este foarte mic. "Banca a fost obligată să revină la marja de 3% la care se adaugă LIBOR-ul. În momentul de faţă, LIBOR este foarte scăzut. Astfe că de la o dobândă de 6,9% a scăzut la 3 şi ceva la sută", a explicat avocatul Liviu Poenaru. Avocatul a menţionat că bucureşteanul care deschis acţiunea nu a solicitat în instanţă şi despăgubiri, adică banii pe care i-a plătit în plus. Avocatul a precizat că, în alte cauze, petenţii post solicita şi restituirea sumelor de bani plătite în plus.