Comisarul european Corina Creţu a vizitat, marţi, două şantiere din Oradea, ambele deschise recent, în cadrul unor proiecte cu finanţare comunitară.

Oficialul a văzut cum decurg lucrările la reabilitarea Pieţei Ferdinand şi la amenajarea noii linii de tramvai din Calea Aradului şi a avut numai cuvinte de apreciere pentru Oradea.

Centrul pietonilor

Creţu a ajuns în Piaţa Ferdinand în jurul orei 9.45, venind pe jos de la Primărie alături de primarul Ilie Bolojan şi de viceprimarul Mircea Mălan, dar şi de orădencele Claudia Timofte şi Simona Kadas, cu care este colegă în Partidul Pro România.

Viceprimarul Mălan a fost cel care i-a prezentat comisarului lucrările. "Toată această zonă va deveni pietonală. În spatele Teatrului se va crea o zonă unde se vor putea organiza spectacole în aer liber. Toate reţelele din subteran se înlocuiesc cu prilejul acestor lucrări", a explicat edilul. Lucrările, efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolutions şi Iriconstruct, au început luna aceasta şi au termen de execuţie de 18 luni. Mircea Mălan a mai precizat că, pe lângă acest şantier, pe malul stâng al Crişului, se mai fac lucrări de pietonalizare pe strada Aurel Lazăr şi în zona străzii Libertăţii.

Acelaşi proiect european, în valoare totală de 70,4 milioane lei, a mai cuprins şi construcţia Podului Centenarului, la a cărui inaugurare comisarul Corina Creţu a fost de asemenea prezentă.

Reabilitare Piaţa Ferdinand Oradea

O nouă linie de tramvai

Din centrul Oradiei, comisarul şi edilii Oradiei au pornit spre Calea Aradului, unde la sensul giratoriu de la intersecţia cu străzile Oneştilor şi Lipovei au început, în acestă săptămână, lucrările la realizarea unei noi linii de tramvai.

"Vom continua linia de cale ferată înspre Arad şi apoi pe malul unui pârâu, Peţa, spre Universitate, până la sediul OTL, realizând practic un alt cerc cu linia de tramvai. Vom lega şi acele zone cu transport public durabil, acolo se dezvoltă Universitatea, o nouă sală polivalentă", a explicat Mircea Mălan, adăugând că valoarea proiectului este de 48 de milioane de lei, iar termenul de execuţie este de 24 de luni.

Linie noua de tramvai Oradea

Echipă de succes

În scurte declaraţii făcute jurnaliştilor, primarul Ilie Bolojan a ţinut să se le mulţumească public colegilor din Primărie, mai precis angajaţilor Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.

"Îi mulţumesc domnului Moş (n.r. Marius Moş, şeful DMPFI, foto extrema stângă), doamnei Mihaela Neag (n.r. manager de proiect Piaţa Ferdinand, foto extrema dreaptă), sunt cei care, împreună cu domnul Mălan şi ceilalţi colegi, au făcut să vedem azi toate aceste proiecte", a precizat edilul.

Corina Creţu la Oradea

Comisarul Corina Creţu a avut doar vorbe de laudă la adresa echipei orădene. "Ştiu că pentru unii dintre orădeni toate aceste lucrări reprezintă un disconfort, dar Oradea e un exemplu de oraş care se dezvoltă inteligent, într-un mod integrat şi această dimensiune a dezvoltării transportului urban era o necesitate. Modernizarea parcului de tramvaie şi încurajarea mersului pe jos, străzi de calitate, sunt lucruri esenţiale pentru un oraş modern european", a declarat Corina Creţu.

Bani mai mulţi

Aceasta a mai spus că Oradea "este un exemplu nu numai pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană", demonstrând că "banii europeni sunt folosiţi pentru a schimba efectiv faţa oraşelor şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor". Corina Creţu l-a felicitat în mod special pe Ilie Bolojan, precizând totodată că îşi doreşte ca la alegerile locale, în toate oraşele României "să prevaleze principiul omului gospodar".

Comisarul european a menţionat şi faptul că România nu a reuşit să depăşească "anumite blocaje" în absorbţia fondurilor europene. Subliniind că "politica europeană nu are culoare politică", Creţu a mai spus că speră că bugetul propus de Comisia Europeană pentru 2021-2027, care va fi mai mare pentru România cu 6 miliarde de euro, să fie în beneficiul ţării.