Conacul de vânătoare din satul bihorean Abrămuț, pe care contele Zichy Vasonckeoy Ferenc, fost ministru al Comerțului în Imperiul Austro-Ungar, l-a dăruit fiului său în anul 1899, a fost scos la vânzare.

Potrivit Romania Sotheby’s International Realty, o agenție imobiliară dedicată proprietăților de lux, conacul cu șase camere are un preț de pornire de 495.000 de euro.

„Astăzi proprietatea este cunoscută și drept conacul Hajas după numele proprietarilor actuali, însă în titlul de proprietate este denumit castel. A fost cumpărat în 2010 și restaurat conform planului original păstrându-se tâmplăria originală dar punându-se geam termopan la ferestrele de lemn”, se arată în anunțul Romania Sotheby’s International Realty.

Imobilul este situat pe drumul dintre Marghita și Săcuieni, la 200 de metri distanță de drumul principal, între satele Petreu și Cristur.

„Modest la prima vedere ca o domnișoară de pension, conacul își ține acoperișul-pleoapă ațintit în pământ, refuzând să se dezvăluie din prima. Lui trebuie să i se facă curte, să fie străbătut cu piciorul pe aleile de cărămidă și cu ochiul pe broderia în lemn a pridvorului. Înăuntru, pianina tace sfioasă, dar mândra sobă promite foc și pară”, mai anunță agenția imobiliară.

În interior, conacul are mobilier de lemn masiv, „care captează atmosfera sfârșitului de secol XIX”, dar și toate cele necesare confortului: electricitate, încălzire centrală, apă, panouri solare pentru apă caldă și infrastructură completă.

Grădina care înconjoară construcția are peste 30 de soiuri de trandafiri, acompaniați de stejari, arțari și arbușți ornamentali cu peste 150 ani vechime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!