O veste tristă a şocat comunitatea academică orădeană. István Sas-Kovács, conferenţiar al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, a murit brusc la doar 40 de ani, deşi nu ştia să sufere de vreo boală.

"Din păcate, este adevărat. Am aflat de la colegi şi nici nu mi-a venit să cred. Am înţeles că a murit ieri dimineaţă (n.r. marţi), acasă, în urma unui stop cardio-respirator", a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Colegii lui Sas-Kovács sunt cu atât mai şocaţi cu cât bărbatul avea o viaţă activă, făcea sport şi îşi îngrijea sănătatea.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Când am vorbit cu soţia lui, nici ea nu ştia. Probabil va afla mai multe în urma autopsiei", a declarat şi directoarea Departamentului de Biologie, Diana Cupşa.

Licenţiat în biologie-chimie în anul 2003, la Universitatea din Oradea, şi cu un doctorat susţinut la Institutul de Biologie din cadrul Academiei Române, István Sas-Kovács era angajat al Universităţii din anul 2002. A semnat numeroase studii, iar activitatea sa intensă de cercetare i-a permis ca, înainte să împlinească 40 de ani, să obţină gradul didactic de conferenţiar.

Sas-Kovács a fost şi fondatorul şi redactorul-şef al revistei "North-Western Journal of Zoology", singura a Universităţii din Oradea care e cotată ISI, adică indexată în această bază de date internaţională considerată cea mai importantă pentru mediul academic.

El era apreciat de studenţi, dar şi de colegi din alte facultăţi, care-l considerau, pe bună dreptate, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai mediului academic orădean. "Este o veste care ne-a terminat. Era o persoană tânără, care promitea foarte mult", a mai spus şi rectorul Constantin Bungău.