O furtună violentă, cu vânt puternic, a avut loc joi la prânz în Oradea, iar pagubele n-au întârziat să apară.

Maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, a anunţat că „pompieri militari intervin pentru degajarea a doi copaci doborâți de vântul puternic pe autoturisme în Oradea - Bulevardul Dimitrie Cantemir și în Salonta, respectiv pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil pe strada Bistriței din Oradea”.

După cum se vede în fotografiile postate de orădeni pe reţelele de socializare, în Cantemir, arborele a căzut peste un autoturism Suzuki, înmatriculat în Maramureş, care era în trafic şi mergea spre Centrul Civic. Nicio persoană din autoturism nu a fost rănită, dar şoferiţa şi pasagerii au tras o sperietură zdravănă.

ISU Crişana desfăşoară intervenţii în continuare, aşa că este posibil ca bilanţul pagubelor să fie actualizat.

Reamintim că Bihorul este sub cod portocaliu de vijelii şi ploi puternice până vineri dimineaţă, la ora 6. Înainte de furtuna de joi, bihorenii au fost avertizaţi de ISU Crişana să se adăpostească, prin mesaje Ro-Alert.

Totodată, hidrologii au instituit pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb un cod galben de inundaţii, valabil până vineri la ora 12. "Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice", a transmis ABA Crişuri.

(sursa video: Mădălin Hinţ) 

UPDATE: Patru maşini avariate

Până la ora 14, ISU Crişana a intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuţi pe carosabil şi peste patru autoturisme, în Oradea, Salonta şi Băile Felix.

"Din fericire, chiar dacă în două din cele patru autoturisme peste care s-au prăbușit arbori se aflau persoane, acestea nu au fost rănite", a precizat mr. Roşca.

UPDATE: 16 intervenții

În total, între orele 12.30 - 15.30, pompierii militari din cadrul ISU “Crișana” au desfășurat 19 misiuni de îndepărtare a crengilor și copacilor căzuți pe carosabil, autoturisme, trotuare și fire de electricitate, în localitățile amintite.

În Oradea, echipajele Detașamentelor 1 și 2 Oradea au acționat pentru degajarea unor crengi de mari dimensiuni și a unor copaci doborâți de vântul puternic peste trei autoturisme (pe străzile Doinei, Alexandru Vaida Voievod și Dimitrie Cantemir), pe trotuare, carosabil și fire electrice (pe străzile Calea Aradului, Șirul Canonicilor, Piața București, Onisifor Ghibu, Nicolae Iorga, Aluminei, Crinului, Bistriței, Menumorut și Muzicii).

Nicio persoană nu a fost rănită.