Micul pictor orădean Dragoș Mihai Dobocan a expus în Paris, în cadrul Salonului Internațional de Artă Contemporană, găzduit zilele trecute de Le Carrousel du Louvre. Aceasta a fost prima expoziție internațională artistului în vârstă de 10 ani, care și-a prezentat, sub denumirea „Pe urmele artiștilor francezi”, 36 de lucrări realizate de la vârsta de 5 ani până în prezent.

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Artă Contemporană, desfășurată într-un spațiu expozițional ce face parte din complexul Luvru, a reunit artiști din țări ca Argentina, Spania, Ucraina, Brazilia, Japonia, Vietnam, Belgia, Portugalia, Uruguay, Columbia, Guatemala, Suedia, Franța, Italia, iar Dragoș a fost singurul copil printre ei.

Cele mai multe lucrări ale lui Dragoș sunt realizate în acrilic, acestea fiind preferatele micului pictor, care semnează totuși și picturi în acuarelă. El pictează flori, portrete, peisaje, animăluțe. 

„Dragoș transmite foarte multă emoţie prin ceea ce aşează pe pânză”, a spus Maria Achmar, președintele Association Internationale de Diplomatie Culturelle Club Français pour l UNESCO din Paris.

Dragoș Dobocan, fiul jurnalistei orădene Crina Dobocan, este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea. El pictează de la vârsta de 5 ani și a avut până acum în total șase expoziții. 

„Prima mea expoziție în afara țării a fost aceasta, de la Paris, unde am cunoscut pictori consacrați din toate țările lumii. M-am simțit răsfățat de artiștii mari, eu fiind singurul copil printre aceștia. Am descoperit stiluri noi în pictură, în cadrul unor masterclass-uri susținute de artiști francezi, dar și străini, la care am participat”, a spus Dragoș Dobocan, potrivit unui comunicat de presă trimis despre expoziția lui.

În demersul său din capitala Franței, orădeanul a obținut o cofinanțare din partea Fundației pentru Comunitate, fiind susținut și de alți sponsori. 

În 2020, tânărul pictor a obținut premiul I la categoria de vârstă 6-10 ani, la concursul internațional „Dessine-moi ton reve de paix” (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID). De asemenea, el a obținut în 2022 premiul „Tânăr talent” la un concurs internațional de pictură organizat de Ecole de la Loire. Dragoș Dobocan urmează cursuri de pictură la Atelierul „Mânuţe fermecate” și la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” în Oradea, precum și la Academia de Arte „Marina Căpățînă” din București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!