Universitatea din Oradea a sărbătorit, luni, 10 ani de existenţă ale specializării Relaţii Internaţionale şi Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Profesorii acestei specializări au sărbătorit deceniul de muncă alături de colaboratori din Ungaria şi Franţa, dar şi de la alte universităţi, precum profesorul clujean Vasile Puşcaş, fost ministru şi fost negociator şef al aderării României la Uniunea Europeană. De asemenea, la manifestare au participat prefectul Claudiu Pop, care face parte, de altfel, din prima generaţie de absolvenţi al masteratului Studii euroregionale, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, dar şi zeci de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic Lucian Blaga, invitaţi pentru a afla cât mai multe despre cele două specializări.

După ce a prezentat felul în care a evoluat facultatea din 2000 până în prezent, decanul Ioan Horga a precizat şi cele două provocări pentru viitor: dezvoltarea expertizei în domeniul studiilor europene în colaborare cu Centrul NATO din Oradea şi dezvoltarea expertizei în evaluarea dezvoltării regionale şi cooperării teritoriale.

Rectorul Constantin Bungău a lăudat colectivul facultăţii, spunând că oriunde merge în ţară aude doar vorbe de bine despre ei, iar Vasile Puşcaş le-a precizat că o universitate adevărată nu doar conservă ce au creat înaintaşii ei, ci inovează.

Apoi, în numele Senatului universitar, preşedintele forului, Sorin Curilă, i-a oferit profesoarei Ariane Landuyt, de la Universitatea din Siena, cea mai înaltă distincţie academică. Profesor de Istorie Contemporană din 1980, Ariane Landuyt este unul din promotorii studiilor europene pe continent.

În mulţumire pentru titlul acordat, Landuyt a ţinut o prelegere pe tema "Uniunea Europeană în căutarea identităţii. Între cultură şi politică culturală, o dezbatere încă deschisă".