Un designer din Oradea a dovedit că are talent şi la literatură. Theo Guşat a luat locul al II-lea la secţiunea "Poeţi consacraţi" (autori de cărţi), din cadrul Concursului Festival de literatură Alexandru Macedonski, organizat de Asociaţia Macedonenilor din România, a cărui premiere a avut loc sâmbătă, la Bursa de Valori Bucureşti, cu invitaţi din toată ţara.

"La concurs am participat cu volumul de poezii intitulat "Garderobă", care a fost lansat în iulie 2016. Din ţară, au participat câteva sute de autori, cam ca la orice concurs literar naţional. Eu am ales să particip la acest concurs deoarece logodnica mea, Cristina, are origini macedonene, numele de fată al mamei ei a fost Naumcea", a precizat pentru BIHOREANUL Theo Guşat.

Festivalului-Concurs de Literatură "Alexandru Macedonski" a ajuns la cea de-a patra ediţie, fiind adresat atât scriitorilor care nu au debutat în volum, cât şi celor cu unul sau mai multe volume editate, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România. Întrucât poetul Alexandru Macedonski este de origine macedoneană, concursul se adresează cu precădere scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, dar, în egală măsură, se adresează tuturor minorităţilor din România, cât şi tuturor creatorilor – cetăţeni români care vor să participe la acest festival.

Născut la 17 septembrie 1988, la Satu Mare, Theo Guşat a debutat cu un volum de poezii în anul 2009. În proză, micro-romanul "Ţara mea nu are nume de femeie" a primit reacţii pozitive, inclusiv de la criticul Alex. Ştefănescu. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Oradea s-a stabilit în oraşul de pe Criş. Experienţa din Anglia i-a schimbat condeiul spre influenţe neo-expresioniste, simţite în volumul "Garderobă", cel premiat la festivalul amintit.

În prezent, Theo Guşat este şi designer la compania Tiger Amira.