Cu 60,5% din voturi, doctorul bihorean Alexandru Irimie a devenit în această săptămână rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj Napoca.

Originar din Căpâlna, în judeţul Bihor, doctorul Irimie are ca specializare principală chirurgia şi este supraspecializat în chirurgie oncologică şi gineco-oncologie, fiind totodată şi managerul Institutului Oncologic Ion Chiricuţă din Cluj Napoca. Până acum, el era prodecan la UMF, însă la alegerile din această săptămână, unde a candidat alături de fostul rector, Constantin Ciuce, a fost votat de majoritatea colegilor săi. Din totalul de 684 voturi valide, bihoreanul a atras 414.

Conform candidaturii sale, Irimie şi-a propus să transforme UMF într-o universitate puternică, prosperă şi care să ofere oamenilor săi, adică studenţilor, cadrelor didactice şi celor din staff-ul administrativ, o viaţă mai bună, un statut financiar, social şi profesional tot mai înalt, precum şi clasarea universităţii pe un loc respectabil în rândul universităţilor de medicină din ţară şi din Europa.

Născut în 1955 în Căpâlna, Irimie a studiat la şcoala generală din comuna natală, apoi la Liceul teoretic nr. 4 Oradea şi la Şcoala tehnică sanitară Oradea. Apoi a studiat la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, având ca specialitate principală chirurgia generală.

Vreme de doi ani, între 1984 şi 1986, a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Oradea, după care s-a transferat pe secţia de chirurgie a Institutului Oncologic din Cluj Napoca. Pentru câteva luni, în 2001, a condus Direcţia de Sănătate Publică Cluj, iar de la finele anului 2001 este şeful Institutului Oncologic. De asemenea, din 2000 până în prezent este şi consilier judeţean în Cluj.