Un elev român a obţinut marele premiu la cel mai mare concurs preuniversitar de ştiinţă şi inginerie din lume: Intel ISEF - International Science and Engineering Fair 2013, scrie digi24.ro. Premiul, denumit după Gordon E. Moore, este în valoare de 75.000 de dolari.

Proiectul lui Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, ar putea revoluţiona conceptul de maşină autonomă. Potrivit unui comunicat oficial al organizatorilor competiţiei, Ionuţ a proiectat o maşină care se conduce singură şi care, cu ajutorul unor radare 3D şi a unor camere încorporate poate să se conducă singură şi să evite accidentele. Maşina proiectată de elevul român ar costa doar 4.000 de dolari.

Ionuţ Alexandru Budişteanu a câştigat de asemenea premiul I la categoria sa de participare (Inginerie - I-SWEEEP) şi două premii speciale din partea sponsorilor, obţinând în total 100.000 de dolari.

Câştigătorul premiului Gordon E. Moore (denumit astfel după fondatorul companiei Intel) este interesat să studieze în străinătate, dar nu exclude opţiunea de a rămâne în România şi de a urma cursurile Universităţii Bucureşti. "Am aplicat anul trecut la câteva universităţi americane, voi primi răspuns anul acesta. Dar nu exclud să rămân la studii la Universitatea Bucureşti, am observat că studiile din Computer Science sunt în mare parte aceleaşi", a declarat Ionuţ Budişteanu, citat de Business Cover.