Un elicopter militar american a aterizat forţat, joi dimineaţă, în una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, în Piaţa Charles de Gaulle. În timpul aterizării, elicopterul a doborât doi stâlpi de iluminat, care au avariat două autoturisme. 

Presa centrală scrie că incidentul a fost semnalat la numărul de urgenţă 112, la ora 10.15.

Elicopterul Black Hawk se afla în formaţie alături de alte cinci aparate de zbor deasupra Bulevardului Aviatorilor, care efectuau o repetiţie pentru Ziua Aviaţiei, care va fi sărbătorită în 20 iulie.

În imaginile publicate pe site-urile de ştiri se vede cum elicopterul pierde brusc din altitudine şi aterizează pe şosea, la sensul giratoriu din bulevard, chiar în faţa autoturismelor oprite la semafor, în Piaţa Charles de Gaulle, notează Digi24.ro.

În timpul aterizării, doi stâlpi de iluminat au fost dărâmaţi şi două maşini avariate, dar din fericire nicio persoană nu a fost rănită.


(Sursa foto: Stirileprotv.ro)

La scurt timp după incident, la faţa locului au sosit şi procurorii din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti. 

"S-a deschis o cauză penală pentru cele întâmplate, cel mai probabil va fi o încadrare pe neluarea şi nerespectarea securităţii în muncă, dar este doar o estimare. Ne vom face datoria, respectăm toate normele legale. Conform Tratatului, răspund prevederilor din Tratat", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă Florin Bobin, purtător de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Până în acest moment, nu există informaţii despre cauza care a produs incidentul.

Militarii americani şi poliţiştii români fac verificări la faţa locului şi va fi formată o comisie de specialişti la nivelul armatei americane pentru a stabili care a fost exact cauza.

"Ambasada SUA a luat cunoştinţă de incident şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile. Înţelegem că nu au existat răniţi. Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru rezolvarea situaţiei şi vom furniza informaţii actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile", arată un comunicat al biroului de presă, redat de G4media.ro.

În urma acestui incident reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că spectacolele aviatice programate pentru Ziua Aviaţiei au fost anulate.

"Partea de survol aerian la ambele ceremonii, din 20 iulie, a Zilei Aviaţiei, și din 21 iulie, generată de retragerea din Afganistan, au fost anulate. Ceremoniile se vor ține fără zboruri", a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul MApN.

Elicopterele care au zburat deasupra Bucureștiului, modelul Sikorsky UH-60 Black Hawk, sunt aparate de zbor cu două motoare şi un rotor cu patru pale.

Black Hawk e principalul elicopter de transport şi multirol al forţelor militare americane, în special al Forţelor terestre SUA.