Bilanţul Festivalului de Teatru Scurt, desfăşurat săptămâna trecută, arată că publicul orădean a răspuns cu entuziasm şi în număr ridicat provocării acestei ediţii dedicată spaţiilor neconvenţionale.

Agenda celei de-a XVI-a ediţii a festivalului a inclus un număr de 30 de spectacole de teatru, prezentate de 20 de trupe invitate de la teatre din întreaga ţară. Au fost două spectacole jucate la Casa de Cultură a Sindicatelor, 11 desfăşurate cu publicul pe scenă, 2 jucate la Sala Studio, 9 spectacole prezentate în pub-uri (Queens Pub şi Escape Club), 3 spectacole de stradă, un spectacol în microbuz, un spectacol jucat la Filarmonică şi unul prezentat la Hotelul Continental Forum.

Potrivit organizatorilor, spectacolele prezentate în locaţii închise au atras aproximativ 3500 de spectatori, la care se adaugă circa 1000 de orădeni care au asistat la spectacolele de stradă, în aer liber.

Din punct de vedere al succesului de public, două au fost reprezentaţiile care s-au jucat cu casa închisă: "True West" prezentat de Teatrul "Nottara" Bucureşti şi "Autostrada", spectacol prezentat de Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov. Topul spectacolelor din punct de vedere al încasărilor este următorul: "Doamne... ce măcel!", "Cele zece porunci ale vagabonzilor", "Variaţiuni enigmatice", "True West", "Cântăreaţa cheală".

Printr-o conferinţă de presă organizată împreună cu agenţia Manifest, joi, la sediul D&C, unul din sponsorii manifestării, reprezentanţii Teatrului de Stat au ţinut să mulţumească partenerilor şi sponsorilor care au făcut din Festivalul de Teatru Scurt un eveniment marcant. Anul acesta, bugetul total al festivalului s-a ridicat la 130.000 lei, din care 44.000 au provenit din sponsorizări private, 22.300 din vânzări de bilete, iar restul din sprijinul autorităţilor locale şi din proiecte.

"A fost un festival reuşit. A existat o foame de teatru, după 5 ani în care festivalul nu a avut loc şi nu pot să nu mulţumesc celor care au făcut posibil acest eveniment de amploare, de talie naţională", a spus directorul Trupei Iosif Vulcan, Daniel Vulcu, care a spus că anul viitor festivalul se va desfăşura atât în clădirea restaurată a Teatrului, cât şi în spaţii neconvenţionale, poate chiar mai extravagante ca şi cele de până acum, cum ar fi hale industriale sau chiar saloane auto.

Drept urmare, Vulcu a invitat gazdele de la D&C să "strângă cureaua de la alte evenimente şi să o lărgească încă de pea cum pe cea a festivalului de anul viitor". "Viaţa noastră fără cultură e ca un tort fără cremă, iar Festivalul de Teatru Scurt a fost cireşa de pe tort", a fost răspunsul omului de afaceri Sorin David, la care s-a adăugat promisiunea mai corpolentului său asociat, Radu Cărăban, că va lua în considerare recomandarea de a strânge cureaua "atât la propriu, cît şi la figurat".