Grădina Zoologică Oradea a găzduit sâmbătă, 3 octombrie, cea de-a XI-a ediţie a Zilei Părinţilor Adoptivi. În mod surprinzător, mai ales ţinând cont de perioada dificilă pe care o traversăm, părinţii adoptivi au răspuns în număr mare invitaţiei, venind chiar din alte oraşe pentru a participa la evenimentul devenit deja tradiţie.

În program au fost incluse activităţi cum ar fi: curăţenia, pregătirea hranei, adăpatul şi hrănirea unora dintre animale, printre care căpriorii, poneii, caii, suricatele, lemurii, totul sub atenta supraveghere a administratorului Grădinii Zoologice, Florin Ienciu, şi a medicului veterinar Alexandru Sârbu.

În prezent, la Grădina Zoologică Oradea sunt înregistraţi aproximativ 50 de părinţi adoptivi din Oradea şi mai multe localităţi din ţară: Bucureşti, Timişoara, Aiud, Craiova, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Constanţa etc. Cele mai adoptate animale sunt suricatele, urmate de ratoni, leoparzi, lemuri, canguri, cai, urşi, tigri, cerbi lopătari, lei, pisici sălbatice, capre cameruneze, lame etc. Părinţii adoptivi s-au dovedit extrem de interesaţi de soarta animalelor adoptate, fiind curioşi cu ce se hrănesc, de câte ori pe zi mănâncă, ce fel de îngrijire li se acordă. Ba mai mult, o parte dintre ei au participat şi la pregătirea hranei animalelor în bucătăria Zoo Oradea.

Mulţi dintre micii părinţi adoptivi s-au dovedit foarte responsabili, printre aceştia numărându-se şi Maria-Neli Hozso, părinte adoptiv al unui cal comun, căruia i-a dat numele de "Cercetaş".  "M-am pregătit foarte mult pentru această zi. Am adus cu mine perii de curăţat, periat şi masaj. Abia aştept să-l răsfăţ pe Cercetaşul meu", a spus, entuziasmată, Maria.

"O experienţă de neuitat, o evadare din cotidian, aşa a fost Ziua Părinţilor Adoptivi", a mărturisit un alt părinte adoptiv. Evenimentul este cu atât mai special cu cât oferă posibilitatea iubitorilor de animale de a intra în ţarcurile unora dintre animalele adoptate, putând astfel să interacţioneze cu ele, să le admire de-aproape sau chiar să le ofere hrană.

Cei care vor să adopte un animal de la Grădina Zoologică din Oradea trebuie să plătească, pentru un an, 200 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi 500 lei, în cazul persoanelor juridice. Părinţii adoptivi primesc în schimb un certificat de adopţie, un magnet cadou, un magnet expus pe panoul de la intrare, precum şi intrare gratuită timp de un an. Sumele încasate vor fi folosite pentru alimente, vitamine şi medicamente.

Ziua păriniţilor adoptivi la Zoo Oradea se organizează de două ori pe an, în ultima sâmbătă din luna aprilie şi în prima sâmbătă din luna octombrie.

Loredana Buz
Consilier relaţii publice ADP Oradea