Un fermier din satul bihorean Mişca a fost amendat, după ce comisarii de mediu au găsit pe proprietatea sa mai multe nereguli.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Garda de Mediu Bihor, îngrăşăminte chimice de tip NPK 27%, un complex care conţine nitrat de amoniu, erau depozitate direct pe sol, în aer liber, supuse intemperiilor, lucru nepermis pentru că, în condiţii de umiditate, nitratul de amoniu poate exploda.

Totodată, comisarii de mediu au depistat la ferma administrată de o persoană fizică autorizată deşeuri aruncate direct pe pământ, cu urme de incendieri. În plus, dejecţii animaliere erau de asemenea depozitate necorespunzător, direct pe sol, "existând acumulări de levigat pe terenul agricol".

"Precizăm faptul că dejecţiile animaliere, până la încorporarea acestora directă în sol, se depozitează pe platfome betonate cu asigurarea scurgerilor de purin într-un bazin vidanjabil", se arată în comunicatul Gărzii.

Pentru aceste nereguli, fermierul a fost amendat cu 6.000 de lei. În plus, trebuie să transporte îngrăşămintele chimice într-un depozit conform şi să cureţe toate depozitările neconforme de deşeuri.