Universitatea din Oradea este iar părtaşă într-un scandal care vizează diplomele false. Marian Goleac (foto), directorul ADP Sector 4 şi, totodată, mâna dreaptă a primarului Daniel Băluţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru înşelăciune în formă continuată, pe motiv că ocupă funcţia publică de 12 ani folosindu-se de o diplomă obţinută fraudulos la Oradea.

E director, dar trebuia să fie măturător!

Potrivit comunicatului DNA, din 2008 până în luna mai a acestui an, Goleac "ar fi deţinut pe nedrept funcţiile de director general adjunct interimar şi director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (ce are ca acţionar principal Consiliul Local al Sectorului 4), obţinând în acest mod un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 1.762.610 lei (cuantumul veniturilor încasate în funcţiile menţionate mai sus)".

Procurorii DNA spun că Goleac şi-a depus la dosarul de angajare o adeverinţă prin care atesta că este absolvent al unei facultăţi de electrotehnică şi informatică, specializarea electromecanică (promoţia 2002) şi ulterior ar fi ataşat o diplomă de inginer. "Aceste documente ar fi fost obţinute în condiţii nelegale, în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale (diploma de bacalaureat folosită de acesta pentru înscrierea la universitatea respectivă fiind falsă)", se arată în comunicat.

Pentru că are doar studii gimnaziale, Goleac nu putea fi director ci, spun procurorii DNA, cel mult floricultor, lucrător pentru salubrizare spaţii verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc.

Pe masa judecătorilor

Comunicatul DNA nu precizează acest detaliu, dar universitatea cu pricina, unde Goleac s-a licenţiat, este cea din Oradea.

BIHOREANUL a scris, în luna martie a acestui an, că instituţia a deschis un proces pentru anularea diplomelor lui Marian Goleac. Acesta a obţinut în anul 2000 o licenţă în Ştiinţe Economice şi o alta, doi ani mai târziu, în Electromecanică.

Conducerea Universităţii din Oradea nu a comunicat public niciodată detalii despre acest caz, aşa că nu se ştie când şi cum a aflat că diploma de Bacalaureat a bucureşteanului este falsă.

Cert este că, la Tribunalul Bucureşti, Universitatea a pierdut procesul de anulare a diplomelor, pe motiv că cererea este tardivă. Dosarul se judecă acum la Curtea de Apel Bucureşti, unde pe 25 iunie magistraţii ar trebui să pronunţe o sentinţă.

Client la "fabrica de diplome"

De ce a venit un bucureştean sadea, cu diplomă falsă de Bac, taman la Oradea, un oraş în care nu a locuit până atunci, numai Goleac poate lămuri. Cel mai probabil, însă, are legătură cu lejeritatea cu care se tratau, în acele vremuri, admiterea şi promovarea la facultăţile Universităţii din Oradea, conduse de defunctul Teodor Maghiar.

Este notoriu scandalul diplomelor false din Medicină, pus pe tapet tot de procurori, de data aceasta ai Înaltei Curţi, care au arătat că la FMF Oradea mai mulţi străini au primit diplome, fără să fi participat la studii ori măcar să fi fost prezenţi în România în acea perioadă.

De asemenea, anul trecut, a ieşit la iveală că un alt director bucureştean a fost licenţiat în fals la Oradea. Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, este acuzat de asemenea că deţine funcţia ilegal, deoarece nu ar avea studii superioare, aşa cum legea îl obligă. Popescu a obţinut o diplomă de licenţă la Oradea în anul 2000, în Kinetoterapie, echivalându-şi studiile făcute la o şcoală profesională din Canada.

Şi în acest caz, Universitatea din Oradea s-a adresat judecătorilor, cerând anularea diplomei. Procesul este pe rolul Tribunalului Bucureşti şi are un termen fixat pentru pronunţare pe 22 iunie.