Alan Garcia, fostul preşedinte al statului Peru, s-a sinucis cu un pistol, împuşcându-se în cap, miercuri, în locuinţa sa din Lima, chiar în momentul în care poliţia urma să îl aresteze.

„Sunt întristat de moartea fostului preşedinte Alan Garcia. Transmit condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, a transmis actualul președinte peruan, Martin Vizcarra.

Potrivit avocatului lui Garcia, Erasmo Reyna, fostul preşedinte, în vârstă de 69 de ani, "a luat decizia de a se împuşca" miercuri după ce poliţiştii au ajuns la locuinţa sa din capitala Lima pentru a-l aresta preventiv.

Ministrul de Interne din Peru, Carlos Moran, a declarat că Garcia a transmis poliţiştilor că se duce să îşi sune avocatul şi apoi "s-a încuiat în dormitorul său" pentru ca apoi să se audă o împuşcătură. Garcia a intrat în comă după ce a fost operat de urgenţă, însă medicii nu l-au mai putut salva.

G4media notează că Garcia a condus partidul Apra timp de zeci de ani, s-a aflat la conducerea ţării între 1985 şi 1990, iar apoi a câştigat un nou mandat în 2006, ca susţinător al pieţei libere.

În ultima perioadă, el  se afla sub investigaţie în legătură cu compania braziliană de construcţii Oderbrecht, cea care a declanşat cel mai mare scandal de corupţie din America Latină recunoscând în 2016 că a câştigat contracte importante în regiune prin dare de mită. Anul trecut, Garcia a cerut azil politic în Uruguay după ce i-a fost interzis să părăsească ţara. Uruguay i-a respins cererea. El a negat în repetate rânduri acuzaţiile.