Miercuri, în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, a fost inaugurat vernisajul de fotografii "De la Câmpul lui Marte la Grădina Muzelor". Expoziţia cuprinde planşe cu imagini documentare şi artistice despre noul sediu al Muzeului, fosta clădire a Garnizoanei, dar şi planşe documentare despre fostele două sedii. Acestea au fost afişate pe gardurile care înconjoară imobilul.

"Ne-am propus să inaugurăm o nouă sală de expoziţii, una destinată nu numai oamenilor care vin la muzeu, ci şi tututor care trec pe strada Armatei Române", a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, precizând că expoziţia se leagă de destinul fostei clădiri a Armatei şi prezintă detalii despre viaţa în garnizoană.

O parte din fotografiile document au fost aduse de către Szamody Zsolt, artist fotograf din Ungaria, a cărui familie a trăit o perioadă în Garnizoană. "Anul trecut am trecut pe lângă clădirea aceasta şi mi-am dat seama că o mai văzusem undeva", a spus artistul, care a pus la dispoziţia organizatorilor o serie de fotografii din albumul de familie. Acestea prezintă parcul şi clădirea în perioada 1941-1944, dar şi pe mama şi pe unchiul său în perioada copilăriei în parcul, respectiv bazinul garnizoanei. "Bunicul meu a fost inginerul care a reabilitat clădirea, în perioada 1941-1944, şi a ajutat la construcţia bazinului de înot", a povestit Szamody.

Ramona Novicov, critic de artă şi curator al expoziţiei, a precizat că imaginile restituie oraşului o parte din istorie, ilustrând viaţa acestuia. "Orice clădire are istoria ei şi trebuie iubită şi protejată. Expoziţia este o interfaţă între clădire şi oraş", a spus Ramona Novicov.

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor a fost ridicat în 1896 şi funcţiona ca Şcoală Regală de Cadeţi, iar din 1918 a fost sediul Armatei Române până în 1940, când a fost ocupată de maghiari. Până în 1945, Armata maghiară s-a stabilit în clădire, iar de atunci a redevenit Garnizoană română. În 2006, clădirea a fost atribuită Muzeului Ţării Crişurilor de către Consiliul Judeţean, mutarea sediului fiind preconizată pentru luna septembrie.

Expoziţia de pe gardurile fostei Garnizoane este completată de fotografii recente ale sediului, din perioada de transformare în sediu al Muzeului, dar şi de imagini documentare cu Palatul Baroc şi cu clădirea Palatului Copiilor, care a fost sediul Muzeului Judeţului Bihor, în perioada 1896-1970.

Panourile care prezintă o parte din istoria clădirilor Muzeului Ţării Crişurilor de-a lungul timpului vor rămâne expuse pe împrejurimile fostei clădiri a garnizoanei timp de o săptămână.